Jump to content
PirateClub.hu

Átvészelheti a Föld a Nap pusztulását


Thomas RC
 Share

Recommended Posts

Átvészelheti a Föld a Nap pusztulását

 

Felfedezték az első olyan bolygót, amit nem semmisített meg a napja vörös óriássá válása. A V391 Peg b pont olyan messzire keringett a napjától, mint a Föld a Naptól.

 

Az univerzum eddig ismert egyik legöregebb bolygóját fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport, melynek tagja volt Paparó Margit, a MTA KTM Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa is. A Pegazus csillagképben található, mintegy tízmilliárd éves csillag körül keringő V391 Peg b egy gázóriás, tömege 3,2-szerese a Jupiterének, és 1,7 Nap-Föld távolságban kering a rendszer központi csillaga körül, amit 3,2 év alatt kerül meg - írja a hírek.csillagászat.hu.

 

A kutatások bebizonyították, hogy a fejlődése vége felé járó, öreg csillag már túl van a vörös óriás korszakon, amikor a hidrogénkészlet fogytán a csillag az eredeti mérete sokszorosára hízik, majd szupernova-robbanás kíséretében összeomlik. A V391 Peg b eredetileg pontosan olyan messze keringett a napjától, mint a Föld a Naptól. Amikor a csillag felfújódott, a sugara elérte a Nap-Föld távolság közel háromnegyedét, de a bolygót nem érte el. Az összeomlásnál a csillag elvesztette a tömegének a felét, így a kisebb gravitáció miatt került tőle jóval távolabb a túlélő bolygó.

 

Van remény

A felfedezés előrevetíti a Föld sorsát ötmilliárd év múlva, amikor a Nap is elér a fejlődésének ebbe a fázisába. A Merkúr és a Vénusz biztosan megsemmisül, a Mars mindenképpen kívül marad a vörös óriás légkörén, de a Föld sorsa kétséges, mert éppen a kritikus távolságon kering. A V391 Peg b példája azt mutatja, a Föld számára is van remény - igaz, a drasztikusan megemelkedő hőmérséklet és sugárzás, plusz a pályamódosítás hatásai minden bizonnyal kiirtanak majd minden életet a bolygón.

Link to comment
Share on other sites

StEeL10: Ez igaz, de ha belegondolunk, akkor a nagy hőmérséklet miatt mindenképpen kihalunk sad.gif. Viszont ha a Föld megmenekül, akkor újból élet keletkezhet a Földön ( ha nem`vesszük figyelembe, hogy a Nap pusztulása után &em lesz semmilyen fény, se semmi ami világosságot adna a Földnek ).

Link to comment
Share on other sites

ha nézzük a fejlődéseket, öt milliárd év múlva, ezt simán megoldják... meg amúgy őszintén szólva lekakilom, mivel a hullám pora se lesz meg :P

ettől függetlenül, tnx!

Link to comment
Share on other sites

kapalo: Nem tudom hogy vagy vele, de én nyugodtabb lennék, ha a Föld nem pusztulna el a Nap miatt. Tök mindegy, hogy kipusztul minden élet, meg hogy a Nap pusztulása után a Föld csak egy "magányos" bolygó lesz, de szerintem az a tény, hogy a Föld úgy pusztul el, ahogy kell ( tehát nem a Nap miatt, hanem egy vas darab lesz belőle (?) ), szerintem ez azért "vígasztaló".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...