Jump to content
PirateClub.hu

Fenyőerdőket telepítene a NASA a Marsra


Piero
 Share

Recommended Posts

A NASA kutatói a vörös bolygó évtizedek múlva kezdődő terraformálására készülve a mexikói Pico de Orizaba vulkánon szimulálják a fenyőkre váró marsi körülményeket. A tudósok szerint száz év alatt emberi életre alkalmassá tehető a Mars.

A NASA specialistái mexikói egyetemek kutatóinak segítségével megkezdték az első földi teszteket a Mars fenyőerdőkkel való betelepítéséhez. A Pico de Orizaba vulkán oldalában, 4200 méteres magasságban szimulálják a marsi körülményeket földi fák számára, és próbálják kideríteni, mivel lehet elérni, hogy azok nagy magasságban, ritka levegőben és alacsony nyomás mellett is nőjenek és fotoszintetizáljanak.

 

Pico_Orizaba_Pines.jpg

 

Hatvan fok plusz üvegházhatással

 

A NASA tervei szerint 10-15 éven belül indulna az első ember a Marsra, és ötven év múlva kezdenék a terraformálást a hőmérséklet mesterséges növelésével. Ezt üvegházhatást előidéző gázok (metán, illetve a kéjgáz néven ismert dinitrogén-oxid) légkörbe juttatásával tervezik elérni, ami a bolygó jelenlegi mínusz 55 Celsius-fokos átlagos felszíni hőmérsékletét plusz öt fokra emelné. Ezáltal a Mars felszínén található jég egy része elolvadna, és tengerek jönnének létre, ami a földi élet meghonosításához elengedhetetlenül szükséges.

 

Oxigéngyár

 

A második lépés a légkör oxigénnel való feltöltése, ebben segítenének a Pico de Orizabán tesztelt fenyők. A fák feladata a marsi légkörben található szén-dioxid oxigénné alakítása lenne. A fenyők fotoszintézise nagyságrendekkel több oxigént termelne, mint az első körben betelepítendő baktériumok, algák és zuzmók, azonban az erdők ültetését csak akkor lehet elkezdeni, ha sikerül a felszínt érő gyilkos ultraibolya sugárzás mértékét leszorítani – ehhez számítások szerint nagyjából ötven évre lesz szükség.

 

Ha életet találnak, megáll a projekt

 

A NASA vezető kutatója, Chris McKay szerint bő száz év múlva erdők boríthatják be a vörös bolygót, ami az emberi életre is alkalmassá teheti a Marsot. Mindez csak akkor valósulhat meg, ha nem találnak életet a Marson – ez ugyanis a projekt azonnali leállítását jelentené. "Ha valamiféle életet találunk, nincsen jogunk elpusztítani azt, hogy földi kolóniák számára lakhatóvá tegyük a bolygót" – fogalmazott a Reutersnak McKay, aki arra is figyelmeztetett, hogy a Mars jellegzetességei (a kozmikus sugárzás, az alacsony gravitáció) előre nem látható mutációkat és betegségeket okozhatnak a földi életformák számára.

 

Én rám akkor jött a röhögés mikor az ut'só rész címét olvastam. :)

Link to comment
Share on other sites

Igen azt a filmet én is láttam! Gondolom arra céloztak a cikben is a mutáciokkal. Mindenestre ez igen érdekes cikk! Nem kis munka lesz ezt véghez vinni! Márha lessz aki finanszírozza... Csak azt sajnálom, hogy mi már ezt nem fogjuk megélni... :(

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...