Jump to content
PirateClub.hu

Megvéd a béka az AIDS-től?


Millye
 Share

Recommended Posts

„Igaz-e, hogy a nyílméregbékák által termelt anyagok képesek hatékonyan meggátolni a HIV-vírus terjedését? Ha igaz, akkor mikorra várható ellenanyag?”

 

Számos békafajra jellemző, hogy a fejtetőn, a szemek mögött elhelyezkedő mirigye veszély esetén méreganyagot választ ki. A méreg a béka bőrében eloszlik, és alaposan elveszi a támadó kedvét attól, hogy még egyszer meg akarja kóstolni az adott béka húsát.

 

A méreganyagok eltérő tulajdonságúak: vannak közöttük irritáló, hallucinogén, érösszehúzó, görcskeltő hatású anyagok valamint idegmérgek. A támadóra gyakorolt hatásuk a kellemetlen ízélménytől az azonnali halálig terjed.

 

A nyílméregbéka elnevezés négy rendszertani családra utal. Ezek mindegyike igen erős mérget termel, melyet természeti népek nyílvesszők hegyére kennek, bár csak néhány békafaj mérge elég erős ahhoz, hogy azonnal öljön.

 

A mérgen kívül sok béka termel antimikrobiális (baktérium-, vírus-, gomba-, stb. ellenes) anyagokat, melyek sérülés esetén megakadályozzák az állat fertőződését.

 

Bújócska

 

Amerikai kutatók Derya Unutmaz vezetésével különböző békákból származó tizennégyféle antimikrobiális peptid (fehérjealkotó) HIV-vírus elleni hatását vizsgálták. Megállapították, hogy ezek közül három (a caerin 1.1, a caerin 1.9 és a maculatin 1.1) hatékonyan képes megakadályozni az immunrendszer T-sejtjeinek a fertőzését már olyan mennyiségben is, ami még nem káros hatású magukra a sejtekre.

 

A HIV-vírust normálisan az immunrendszer „őrszemei”, a dendriticus sejtek kebelezik be először, és elszállítják, hogy bemutassák a betolakodókat kiirtó sejteknek. A HIV itt, a dendriticus sejtekben lapul, majd innen fertőzi meg a T-sejteket. A HIV-fertőzöttség gyógyításának útjában nagy akadályt jelent, hogy az eddig vizsgált hatóanyagok nem tudtak eljutni a dendriticus sejt belsejében megbújó vírusokhoz, így azok megúszták a támadást.

 

A békákban termelődő három peptid azonban a dendriticus sejteken alkalmazva is képes megakadályozni a T-sejtek fertőződését, vagyis valamiképp eljut a vírusokhoz. Egyelőre nem ismert a peptidek támadási mechanizmusa, ez további vizsgálatot igényel.

 

Távoli jövő

 

A fenti eredményeket Unutmaz és munkatársai 2005. szeptemberében tették közzé a Jourmal of Virology című tudományos folyóiratban. Arról nem tettek külön említést, hogy volt-e nyílméregbéka a peptidek forrásaként felhasznált kétéltűek között, az alkalmazott hatóanyagok több családban is előfordulnak.

 

Azt, hogy a felfedezés új, hatékony gyógyszer kifejlesztéséhez vezet-e, még nem lehet tudni. Született egy biztató eredmény, azonban még nagyon sok vizsgálat szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, felhasználható-e a békák antimikrobiális peptidje az emberi gyógyászatban.

 

Tehát amennyiben a békabőr peptidjei jelentik a megoldást a HIV-fertőzés gyógyításában illetve megelőzésében, akkor is legalább 10-15 év, mire a hatóanyag kereskedelmi forgalomba kerül.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...