Jump to content
PirateClub.hu

Veszíteni tudni kell


Szipi
 Share

Recommended Posts

Veszíteni tudni kell

 

 

Amikor a Ki nevet a végén? játékban már négyszer-ötször kiütött bennünket valaki, akkor, ha nem is szívből, de tudunk kacagni. A hat- és hétéves gyerekek a legritkább esetben képesek erre. Amikor a gyerek a szülővel, tehát nála nagyobb, okosabb és ügyesebb társsal szemben veszít, normálisnak tekinthető hangos bosszankodása.

 

Az már viszont baj, ha a gyerek minden játékkudarcot mellre szív, és mérgében lesöpri a sakktáblát, vagy falhoz vágja a kártyát. A szülők még elviselik csemetéjük ilyenféle reakcióit, de a gyerekek hasonló korú társai már nem.

A dühöngő vesztők könnyen kívülállókká vallatnak, akikkel a többiek sem játszanak szívesen. A szülő viszont segíthet a gyereknek, ha elmagyarázza neki, hogyan viselje el könnyebben a kínos helyzeteket.

Először is legyen szerény nyertes, másodszor ne játsszon egy számára sikeres játékot túl soká. Azért is érdemes váltogatni a különböző játékokat, mert így nagyobb az esély, hogy mindenkinek kijut a győzelem öröméből.

Ha a felnőtt veszít, példát kell mutatnia: be kell bizonyítania, hogy el tudja viselni a kudarcot. Ha a gyerek rossz passzban van, hagynia kell egyszer-kétszer őt is nyerni: de a győzelem ilyenkor is legyen nehéz. Minden gyereknek, főleg iskoláskorban, szüksége van a sikerre és kudarcélményekre. Meg kell tanulniuk nyerni és veszíteni egyaránt.

Link to comment
Share on other sites

"Ha a felnőtt veszít, példát kell mutatnia: be kell bizonyítania, hogy el tudja viselni a kudarcot."

 

Így igaz. Egyik az, hogy ezzel példát mutathatunk, a másik pedig, hogy saját magunk énjét erősíthetjük vele. Nem az egoizmusunkat növeljük, hanem segítünk magunknak megtanulni elviselni a vereséget, vesztességet, ezáltal egy kis alázat is szorul belénk. :) Ami valljuk be nem hátrány, mert manapság annyi a felfuvalkodott, önelégült és mindenkin átgázoló ember.

Ez az én szubjektív véleményem.

Egyébként jó a cikk szipi!

Link to comment
Share on other sites

köszi vadócka! :rolleyes:

amúgy eszembe jutott az a videó, amit egyszer láttam a humorban, ahol egy német kisfiú játszott vmit a gépén, veszített, és dührohamot kapott, csapkodott, vagdosott, és üvöltözött. annak eléggé alul volt az ingerküszöbe. <_< szipi

Link to comment
Share on other sites

ez azért érdekes, mert akkor egy veszteség nálad semmit sem vált ki? :blink: ilyenről még nem hallottam. az tény, hogy különböző fokozatai vannak és mindenki másképp éli meg, de hidegen eddig még senkit nem hagyott, legfeljebb jól leplezte. szipi :)

Link to comment
Share on other sites

Engem nem izgat, hogy ki nyer, vagy ki veszít. Lehet, hogy ez azért van, mert hozzászoktam. Mivel RC Modellezek ( az a hobbim ), szoktunk néha rendezni kisebb baráti versenyt ( repülőkkel, vagy autókkal ) a Canissa -val ( Canissa = Nagykanizsai Modellező Egyesület ). Ezen a versenyen nem az a lényeg, hogy most ki ér előbb célba, vagy ( vitorlázók esetén ) ki tud fenn maradni több ideig a levegőben, hanem az a lényeg, hogy jól érezd magad, akár nyersz, akár vesztesz. Természetesen megtanultam, hogy azért ezeket az rc modelleket ésszel kell vezetni, mert komolyabb technikai problémákat is csinálhatsz magadnak ( autóknál: véletlen belehajtasz az árokba, vagy széttöröd a diffit... repülőknél meg arra kell figyelni, hogy ésszel irányítsd, nehogy lezuhanj, és ripityára törjön a méregdrága vitorlázó ). Ebből okulva inkább finoman "bánok" a távirányítóval, és ha kell, akkor hagyom nyerni a másikat.

 

Szerintem ez az évek sorám rám ragadt a hobbimról, és nem igen érdekel, hogy vesztek valamiben, vagy nyerek :).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...