Jump to content
PirateClub.hu

Energiaóceán a sivatagban


Szipi
 Share

Recommended Posts

Energiaóceán a sivatagban

 

Mivel egyre forróbb lesz a nap folyamán az Eldorado-völgy, ezért Gilbert Cohen korán nagyon kel. Itt a Nevadai-sivatagban nyár közepén a hőmérséklet rendszerint eléri a 45 Celsius-fokot is. Cohen-nek már hajnali öt órakor kint kell lennie a terepen, ha el akarja végezni a napi munkáját, mielőtt a hőség kibírhatatlanná válik. Az Eldorado-völgy ugyanakkor tökéletes hely az Acciona Solar Power cég számára, amely naperőművet épít ezen a kietlen és sivár tájon.

 

A koncentrált napenergia (KNE) elfelejtett energiatermelő rendszer. A kaliforniai Mojave-sivatagban mintegy húsz éve kilenc KNE-erőmű szolgáltatott elektromosságot háromszázötvenezer ember számára. A szerkezet egyszerű: fekvő parabolatükrök összpontosítják a napsugarakat egy olajjal teli kamrára, és csaknem 400 Celsius-fokra hevítik. A meleg olajjal azután vizet forralnak, és egy gőzzel hajtott hagyományos turbina villamos energiát termel.

Ez a technikai megoldás életképes, de csak az utóbbi időben figyelt fel rá a gazdaság. „Öt évvel ezelőtt a bankok szóba sem akartak állni velem -mondja Cohen, az Acciona cég elnökhelyettese. -Most naponta telefonálnak. Ők is benne akarnak lenni az üzletben."

Egy tudományos lap elemzése szerint, ha ezeket a napenergia-hasznosító telepeket 39 000 km2-en helyeznék el az USA délnyugati részén, ezek az erőművek az ország energiaszükségletének felét szolgáltathatnák.

A szélenergia-parkokhoz képest az is nagy előnye, hogy amíg a légcsavarok zavarhatják a természeti környezetet és a lakosságot, ezeket a naperőműveket lakatlan sivatagi területekre telepíthetik.

Más energiaforrásokhoz képest is lendületesen tör előre ez a hagyományos energiafajta. Egy évtized alatt a földgáz ára körülbelül a háromszorosára nőtt, ráadásul számos amerikai államban hivatalosan is arra ösztönzik az energiatermelő cégeket, hogy használjanak megújuló energiaforrásokat.

A KNE-erőművek alkalmazásának a jövőben az is előnyt biztosíthat, hogy a megújuló energiaforrások a természet szeszélyének is ki vannak téve. Egy csendes, nyugodt napon a szélturbinák pihennek. A KNE-erőműveket viszont úgy építhetik meg, hogy az általuk előállított forró folyadékot tartályokban tárolják, így akár órákkal vagy napokkal később is meghajthatják velük a turbinákat. Ezáltal lehetővé válik, hogy éjszaka vagy felhős időben is működjenek, aminek révén sokkal rugalmasabbá válik a rendszer - ez egyúttal gazdaságilag is kifizetődőbb.

A tervek szerint az Acciona első KNE naperőműve a Nevadai-sivatagban 64 millió watt villamos teljesítményt nyújt majd. Az Egyesült Államokon kívül napjainkban már több naperőmű épül Spanyolországban, és két különböző tervezésű KNE üzemi próbái folynak Ausztráliában is.

 

Link to comment
Share on other sites

Ez nagyon jó és szép, de kis hazánkban ugy áll a helyzet, hogy pár éve, amikor a tetőteret építettük szó volt róla, hogy a házat felszereltetjük megújuló energia forrásokkal (nap+geoterm). A legjobb árajánlat 8 millió volt! :( Ebből az állam csak egy töredékét támogatta volna... :( Kb a ház, piaci értékének egy negyedét kellet volna beruházni és a mégtérülési idő több mint 10 év lett volna... :( Szerintem egyenlőre még magán célra nem nagyon megfizethető! :(

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Igen, ez egy érdekes dolog, olvastam róla. Nagyon helyes, hogy a Nevada-sivatagba telepítettek egy ekkora naperőművet. Amúgy megújulók terén jelenleg még Európa vezet, de ez már nem sokáig lesz így, mert azt prognosztizálják, hogy egy évtizeden belül az USA, Kína és India lesznek a főszereplők. Gondoljunk csak az USA-ban a hatalmas szélerőműtelepekre, Kínában a Három Szurdok vízerőműre, vagy Indiában a nap és szélerőműtelepekre...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Adóztatni mindent meg lehet a világnak az a baja ezekkel hogy a napfényt, a szelet és a vizet k*rva nehéz eladni... Először ki fogják találni hogy azt hogy lehet és máris elterjednek a megújuló energiaforrások. Gyanítom h egyszerűen nem fognak engedélyezni magán célra ilyen szerkezet építését, a megtermelt energiált meg ugye már el lehet adni... hmm. miért nem vagyok politikus?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

jóóó lenne ha sok energiaforrást tudnánk hasznosítani, ezáltal bővülne a kör, és talán olcsóbbak lennének az árak. szipi

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...