Jump to content
PirateClub.hu

Vírus okozza a méhek világméretű pusztulását


Thomas RC
 Share

Recommended Posts

Vírus okozza a méhek világméretű pusztulását

 

Nem rovarirtószer, mobiltelefon-sugárzás vagy a globális felmelegedés, ahogy eddig gondolták - egy vírus irtja ki a világ méhállományát. A tudósok egyelőre tanácstalanok a gyógymódot illetően.

 

Genetikai kutatás mutatta ki, hogy az IAPV (Israeli Acute Paralysis Virus) nevű vírus áll a háziméheket világszerte pusztító CCD (Colony Collapse Disorder) járvány mögött. A jelenséget évtizedek óta észlelik már a tudósok, de csak az utóbbi években vált katasztrofálissá a hatása, és csak tavaly terjedt el az egész világon. A CCD tünete, hogy a méhek tájékozódási képessége összezavarodik, nem találnak vissza a kaptárhoz, és a végkimerülésig repkednek az utat keresve - eközben a királynő a kaptárban méz híján éhenhal, és az egész kolónia kihal.

 

A CCD hatására 2004 óta amerikai méhállomány a felére csökkent, egyes méhészetekben a veszteség a 90 százalékot is eléri. Európában 2006 őszén észlelték először a jelenséget.

 

A CCD lehetséges kiváltó okaként felmerült már a globális felmelegedés, rovarirtó szerek, genetikailag módosított növények, és a mobilhálózatok átjátszó adóinak sugárzása. Az amerikai Bee Research Laboratory intézet kutatói most a háziméh genomjának feltérképezése után azt vizsgálták meg, hogy a CCD-sújtotta, illetve érintetlen kolóniák lakóinak géntérképében milyen paraziták, vírusok génjei találhatók meg.

 

Nyolc vírus jelenlétét figyelték meg az egészséges és fertőzött kaptárak lakóinál egyaránt, de csak egyetlen olyat találtak, ami kizárólag a beteg méhekben fordult elő: az IAPV-t. A vírust, mint a neve is mutatja, Izraelben fedezték fel először, és a kutatások szerint Ausztrálián át jutott el Amerikába, majd onnan Európába. Érdekes, hogy ennek ellenére Ausztráliát szinte teljesen elkerüli a CCD-járvány. A tudósok a Varroa destructor nevű atkát sejtik ennek a hátterében, ami Ausztrália kivételével az összes kontinensen előfordul, és ami kellően legyengítheti a méheket ahhoz, hogy az IAPV-nek ne tudjanak ellenállni.

 

A CCD szinte kizárólag olyan kolóniákban bukkan fel, amelyeket mozgatnak a gazdáik a különféle növények virágzási szezonjait követve. Egyes helyeken azonban annyira megcsappant a méhek száma (például Kaliforniában, ahol a világ termelésének 80 százalékát adó mandulaültetvények beporzását végzik), hogy muszáj utaztatni őket.

 

Bár a baj forrását jó eséllyel sikerült megtalálni, nem lélegezhetünk fel: a kutatók ugyanis egyelőre tanácstalanok a méheket támadó vírus elleni védekezés ügyében. A CCD hatása a mindennapi életre egyelőre csak a méz árának meredek emelkedésében érezhető, de ha a haszonnövények beporzása is elmarad, az katasztrofális következményekkel járhat - figyelmeztetnek a kutatók a Science magazinban megjelent tanulmányukban.

 

Einstein jóslata (amit egyébként sokan városi legendának tartanak) szerint, ha a méhek eltűnnek, az emberi fajnak négy éve van hátra a kipusztulásig.

 

elotte.jpg

Méhkaptár CCD-fertőzés előtt...

 

utana.jpg

...és utána

Link to comment
Share on other sites

de sztem te a kenyeren kívül gyümölcsöket is szoktál néha néha enni nem?

meg gonodlom tudjátok ohgy sok fát nem a szél hanem a méhek porozák be.és ha nemlesznek méhek amik beporozzák őket akkor azok a facsoportok kipuszulnak akkor gondolom levegő is kevesebb lessz és az nemjó xD

Link to comment
Share on other sites

leszarom a méheket :D mézet nem zabálok, utálom, ha a kenyérhez van közük, akkor ne pusztuljanak, de ha nincs akkor byebye :D

A méhfajok eltűnése hatalmas változást indíthat el a régióban. Számos ritka növény kipusztulhat, mások, például a repce vagy az egyes babfajták termesztése pedig körülményessé válhat. A méhek kihalása azonban nemcsak a növényekre veszélyes, hanem az emberiségre is. A növények szaporodása a rovarok általi beporzástól függ, ha ez tömegesen elmarad, súlyos élelmiszerhiány és éhínség léphet föl. Érdekes módon Albert Einstein egyik tanulmányában említette, hogy méhek nélkül az emberiségnek csupán négy éve lehet hátra. A The New York Times című napilap szerint a méhek hiánya már jelenleg is több mint 14 milliárd dollárjába kerülhet az Egyesült Államoknak.

Link to comment
Share on other sites

Valaki írta a maja próféciát, igaza van, ezt már el is felejtettem... :huh: Valahogy rossz érzésem van ezzel az ügyben kapcsolatban, remélem, csak tévedek, de aki kicsit is utánanéz ennek a 2012-es dolognak, rengeteg infót talál róla, és nem mind összeesküvés-elméletes.. Remélem, csak tévedek, általában bolondságnak tartom az efféle "kihal az emberiség" cécókat, de ahogy egyre gyorsul a vírus terjedése, logikus lenne, hogy jövőre terjed el mindnehol, és hát Einstein se a tévedéseiről híres.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

A méhek eltünésével, és ezzel a jelenlegi tápláléklánc összeomlásával nem az emberiség vége jön el, hanem csak a jelenlegi tarthatatlan forma fog megváltozni, tudniilik az, hogy kb 5 milliárd embert próbálunk meg kajáltatni igen szűkös keretekből, és ezért minden energiaforrást felhasználunk. Ha dől a bili, ez az 5 milliárdos létszám le fog csökkenni arra a számra, amit a Föld a kihalt növényfajták nélkül ténylegesen el tud tartani. Lesz egy 100-150 éves időszak, amikor milliók és százmilliók halnak éhen rövid idő alatt, pusztító háborúk lesznek a maradék kajáért, aztán indulhat a müsor új leosztással.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...