Jump to content
PirateClub.hu

Megtalálták a dinoszauruszok gyilkosának forrását


ronii
 Share

Recommended Posts

Megtalálták a dinoszauruszok gyilkosának forrását

 

Mintegy 60 millió évvel az első dinoszauruszok megjelenése után egy gigantikus kozmikus karambol történt a Mars és a Jupiter között húzódó kisbolygóövben. Az új kutatások alapján ennek során született meg az az égitest, amely körülbelül 100 millió évvel később eltörölte az ősi hüllőket a Föld színéről, számos más faj társaságában. Mit tehetnénk ma egy hasonló, 10 kilométeres test ellen?Mai ismereteink alapján 65 millió évvel ezelőtt, a kréta és a harmadidőszak határán globális kihalás sújtotta a földi élővilágot, amelynek során becslések szerint a fajok 75%-a tűnt el örökre az élet színpadáról. A "leglátványosabb" az akkor már 160 millió éve létező dinoszauruszok kihalása volt, de ekkor tűntek el például a tengerekből a csigákhoz hasonlító ammoniteszek is .A szakemberek többsége a globális kihalást egy kozmikus katasztrófához, egy kisbolygó vagy üstökösmag becsapódásához kapcsolja. Elméletük fő bizonyítéka a mexikói Yucatán-félszigeten, illetve a Karib-tenger aljzatán lévő, körülbelül 65 millió éves és 180 km átmérőjű Chicxulub-kráter, a becsapódás "sebhelye".becsapódási modellek alapján tudjuk, hogy egy 180 km átmérőjű kráter keletkezésekor a légkörbe kirepülő törmelék tartós és globális sötétségbe, ún. "becsapódási télbe" borítja a Földet. Ez katasztrófális következményekkel jár az élővilágra nézve, hiszen a növények nem vagy alig tudnak fotoszintetizálni. A növényzet elsorvadásával pedig a táplálékláncok többsége összeomlik.A Chicxulub-kráterből kirepülő törmeléknek ilyen hatása lehetett, s mivel a kráter kora is egybeesik a nagy kihalás időszakával, logikus a két esemény összekapcsolása. A becsapódott objektumról azonban egészen mostanáig csak bizonytalan feltételezések voltak.Williem Botke (SwRI) és kollégái a kérdéses égitest eredetéhez próbáltak közelebb kerülni, és annak nyomát megtalálni a Mars és a Jupiter között lévő kisbolygóövben. Az itt található égitestek mozgása ugyanis sokáig megőrzi a régióban bekövetkezett kataklizmák, szétdarabolódások jeleit.Egy-egy kisbolygócsalád esetében például durván megbecsülhető, hogy az azt létrehozó ősi objektum mikor tört darabjaira. Ha pedig a szétdarabolódás térbeli helyét is figyelembe vesszük, akkor arra is következtethetünk, hogy onnan lökődhettek-e ki töredékek a belső bolygók, így például a Föld térségébe.

meteorvagymiafaszom.jpg

forrás: origo

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Igazából nem nyújt sok információt,továbbra is csak találgatások. Ezt már régebben is gondolták, ugyanakkor vagy 20 teória ismert, mind-mind ezen alapszik. Nem is beszélve a többi" kipusztulást okozó események" elméletről, azonban, azthiszem ez talán midnközül a legkomolyabb. Ugyanakkor tudjuk, hogy a földet körülvevő mágneses mező két pólusa megcserélődik, talán éppen 65millió évenként, talán sokkal több idő, azonban azt gondolják, hogy e cserélődés közben a mágneses mező elvékonyodik nem tudja lebontani az űrbőlérkező káros sugárzást, amik elérik a föld felszínét ott pedig komoly veszélyt jelentve az élőlényekre. Ez a felcserélődés tudásom szerint, ma már folyik.

Link to comment
Share on other sites

A Föld belső magja álltal generált mágneses térnek nincs akkora energiája, hogy egy 20km-es nagyságú sziklát

csak úgy arrébtoljon. :P Még a műholdakat sem, sőt a picike meteorokat sem.

Az emberiség + úgyis kihal :) de ezt mi már nem éljük meg.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Szegény dínók :blink: Én szívesen tartanék itthon házikedvencnek raptort vagy valai más darálógépet :lol:

 

Egyszer mindennek vége lesz, így lett a dínókkal is, az emberekre is ez vár. De azért jó lene látni hogy mi lesz az emberiséggel akár 500 év múlva vagy csak 100

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...