Jump to content
PirateClub.hu

A Windows Eseménynapló


tibiole
 Share

Recommended Posts

A Windows eseménynapló

 

A Windows NT alapú rendszerek egyik legfontosabb hibanaplózó és -kereső eszköze az eseménynapló. Az "event log" alapos ismerete rendkívüli mértékben egyszerűsítheti a rendszer használata során jelentkező problémák azonosítását és elhárítását. Cikkünk ennek a segédeszköznek a működésébe és használatába vezeti be az olvasót.

 

Ha probléma van egy rendszerrel, ajánlott először ránézni az Eseménynaplóra, mely könnyen kezelhető, és az egyik leginformatívabb eszköz az NT alapú Windowsokban. Hiba esetén nagy esélye van, hogy naplózva lett az esemény, és utólag talán ez az információ segít a hibakeresésben.

 

Az Eseménynapló előhívása: a Számítógép-kezelésben a Rendszereszközöknél található (Start menü » Beállítások » Vezérlőpult » Felügyeleti eszközök » Számítógép-kezelés vagy jobb klikk a Sajátgépen, majd Kezelés).

 

user posted image

 

Az első bejegyzés az Alkalmazás-napló: a számítógépre telepített alkalmazásokkal kapcsolatos információkat tekinthetjük meg itt. A programoktól származó üzenetek és hibák ide kerülnek bejegyzésre.

 

Biztonsági-napló: alapbeállításként ez nincs engedélyezve. A Vezérlőpult » Felügyeleti eszközök » Helyi biztonsági házirendnél tudjuk bekapcsolni. Miután engedélyeztük, a sikeres és sikertelen események kerülnek ide.

 

Rendszer-napló: ebben a részben a rendszerrel kapcsolatos vagy által generált eseményeket találhatjuk meg. Pl. beléptetési hiba, valamelyik szolgáltatás nem indult el, esetleg egy-egy hotfix vagy Service Pack telepítése.

 

Háromféle naplót tekinthetünk meg: Alkalmazás, Biztonság és Rendszer.

 

Ha egy távoli gép Eseménynaplóját akarjuk megtekinteni, jobb klikk a Számítógép-kezelésen (Helyi), majd válasszuk Csatlakozás másik számítógéphez... menüpontot. Írjuk be a távoli gép nevét, és amennyiben rendelkezünk a megfelelő jogokkal, beléphetünk rá.

 

A bejegyzések fajtái

 

* Információ: egy esemény sikeres végrehajtása, pl. egy szolgáltatás elindítása.

* Figyelmeztetés: nem túl jelentős, de hibához vezethet.

* Hiba: jelentős probléma, mely veszélyes lehet a rendszerre.

* Sikeres események: ha a biztonsági naplózás be van kapcsolva, ide kerülnek a sikeres események.

* Sikertelen események: ha a biztonsági naplózás be van kapcsolva, ide kerülnek a sikertelen események.

 

Lehetőség van a bejegyzések szűrésére, hogy csak a minket érdeklő információkat lássuk. Ehhez a megfelelő napló (alkalmazás, biztonsági, rendszer) nevén jobb klikk, majd Tulajdonságok / Szűrő fül. Az öt lehetséges szempontot a neve melletti check-boxban jelölhetjük ki.

 

user posted image

 

Az Eseménynapló méretének módosítása

 

A megfelelő naplón jobb klikk, majd Tulajdonságok / Általános fül. Itt megváltoztathatjuk a napló nevét, és láthatjuk az elérési útvonalát. A naplókat egy EVT fájlban tárolja a Windows, ez egy bináris fájl, és csak az Eseménynaplóval olvasható (jobb klikk, Naplófájl megnyitása...). A fájl maximális mérete alapbeállításként 512KB, ezt csökkenthető ill. növelhető. Figyeljünk rá, ha megtelik a napló, akár komoly problémák is adódhatnak, ezért döntsük el, mit is tegyen a rendszer ilyen esetben.

 

user posted image

 

Remélem sikerült hasznos információhoz juttatnom azon olvasóinkat, akik még nem ismerték a Windows ezen szolgáltatását, és ezentúl kihasználják az Eseménynapló előnyeit.

 

Pcforum.hu

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 3 years later...

Sziasztok lenne egy gyors kérdésem,úgy érzem ide tartozik...

Az eseménynaplóm(XP-nél)-minden betöltés után bejegyez(de vagy 20szor egymás után) egy SideBySide nevű hibát,időnként meg egy "a rendszer súlyos hiba után állt helyre"üzit.....

Nem kékhalálozik,csupán ennyi..

Tudja vki mit jelent ez???Elég zavaró

 

Memória memtest86 szerint rendben

HDD everest a szerint rendben

A telepítő CD szervízben dolgozó ismerősömtől van,az is hibátlan.....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...