Jump to content
PirateClub.hu

Termeljünk a PC-vel áramot!


THX
 Share

Recommended Posts

Egyik nap az jutott eszembe, hogy vajon lehetne-e abból a hőből újra villamos energiát csinálni amit a számítógép termel. Hát most tuti, hogy azt gondolod, ez aztán milyen elvetemült ötlet... én úgy gondolom, azért nem árt megpróbálni, de nyílván csak a poén kedvéért...

 

A vízhűtésű számítógépem kb. 150 Wattal fűti a benne lévő vizet, ha nagyon lecsökkentem a vízáramlás sebességét akkor meg tudom azt csinálni, hogy kb. 2 óra alatt 55 fokos legyen a hűtőfolyadék (kiveszem a radiátort a rendszerből és csak kb. 3 liter folyadék van benne).

 

Normál, szoba hőmérsékletű folyadékot meg egyszerű "előállítani", egyszerűen csak bele kell tölteni csapvizet egy kannába és nem kell vele csinálni semmit.

 

Tehát adok két különböző hőmérsékletű folyadék. És ha kicsit gondolkozunk, akkor eszünkbe juthat, hogy hőmérséklet különbségből lehet energiát fejleszteni. Van jobb és rosszabb hatásfokú megoldás. Én most egy kb. 1% hatásfokút mutatok be, ami lássuk be nagyon kevés.

 

Három alumíniumból készült hűtőblokkből és két peltier elemből korábban szendvics szerű összeállítást csináltam, íme:

Az alumínium tömbök között az a fehér izé a peltier elem. A peltier elem olyan, mint a csokis pilóta keksz, két kerámia lap között van némi töltelék, a töltelék spéci anyag, ami arra képes, hogy elektromos áram tatására egyik fel a kerámia lapnak lehűl, a másik pedig irdatlanul felmelegszik.

A folyamat fordítva is működik, vagyis ha a kerámia lapok egyik felét hűtöm, a másikat melegítem, akkor villamos energiát produkál a peltier elem. Sajnos rendkívül keveset termel egy modul....

Az előző képen látható szendvics szerkezetet hőszigeteltem (az alábbi képen a fehér tömb). Két edénybe vizet tettem. A pirosba meleg vizet a szürkébe hideg vizet. Két szivattyút használtam, az egyik a meleg vizet keringeti a másik a hideg vizet.

A sárga Voltmérőt a peltier elem elektromos kivezetésére csatlakoztattam.

Látható, hogy 2.43 Volt keletkezett, ami nem túl sok. És ahogy hűl a meleg víz úgy csökken a feszültség:

A hideg víz kb. 30 fokos volt, ami már nem igazán hideg:

A meleg víz kb. 45 fokos volt:

De amikor egy 12 Volt 5 Wattos izzót rácsatlakoztattam, a 2.2 Volt majdnem 1 Voltra csökkent:

A feszültség csökkenés érthető, hisz a peltier elemnek van belső ellenállása (hisz nem szupravezető, meg ha nem lenne belső ellenállása, akkor meg lenne oldva a világ energia gondja, hisz korlátlan teljesítményt lehetne róla levenni) és amikor az izzó leterheli a 2.2 Voltos kimenő feszültséget, akkor a belső ellenállás miatt a kimenő feszültség kisebb lesz. Senkit nem untatok tovább az elektronika rejtelmeivel, nézzük a nyers valóságot.

 

Hát nem valami „zsír” dolog ez a 1 Voltos feszültség, hisz az izzószál alig parázslik. Gondoltam egy nagyot és kimentem a hóra, kanalaztam egy nagyot és belenyomtam egy csomó havat a hideg vizes edénybe.

De gyakorlatilag a 2 liter hó 2 másodperc alatt elolvadt. Ekkor kimentem a jégre :)

Belenyomtam annyi jeget a hideg vizet tartalmazó edénybe, ami egy Titanic-nak is elég lett volna és láss csodát:

5 fokos lett a víz:

No ekkor már 3.5 Volt körül volt a kimeneti feszültség és az izzó is lelkesebben világított:

Most már csak az jöhetett szóba, hogy a 40 fokra hűlt meleg vizet, tovább melegítem. Így egy fém lábosba beleöntöttem, majd azt a gáztűzhelyen felmelegítettem:

Közben a hideg víz 1.3 fokosra hűlt:

A meleg víz kb. 64 fokos volt:

Közben olvadt ám a jég, így pótolni kellett, szerencsére most van bőven az udvaron :))

Valamivel több, mit 6 Voltot tudtam kicsiholni, ami szintén nem valami sok, főleg ha figyelembe vesszük, hogy már több, mint 60 fokos hőmérséklet különbséget csináltam a peltier elem két oldala között:

 

Most ezzel zárul ez a kísérlet. Mivel szép lassan hűlt a meleg víz és a jég is elolvadt így kb. fél óra múlva kialudt a "pilács". Ha tisztességesen hőszigeteltem volna a meleg és hideg vizes edényt, akkor nyílván óra hosszat világíthatott volna ez a kis izzó.

 

Vicces, ha kiszámolom, akkor 12 nap alatt tudna 10 Forint értékű villamos energiát előállítani, a számítógép pedig ugyanennyi idő alatt meg több, mint 1000Ft-ot lendít a villanyszámlán.

Ja aki esetleg tudja mi az a hőszivattyú és hogy működik, ami szintén áramot termel, az írhatna nekem egy mail-t....

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 1 month later...
  • 5 months later...
  • 1 month later...
  • 9 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...