Jump to content
PirateClub.hu

Programozott emberi tudat?


Szipi
 Share

Recommended Posts

Programozott emberi tudat?

 

Hogy mi a tudat, azt voltaképpen még mindig nem tudjuk. Számos kísérletet végeztek ezer és ezer emberrel, sőt már az emberi agy egyes részeinek feladatát, működésének mechanizmusait is feltárták, noha még messze nem az egészet. Ugyanakkor egyre több az olyan kutatói vélemény, hogy valami nincs rendben, nem juthatunk előre, mert valami akadály merült fel az úton. Az ilyen következtetéseket persze nagyon ritkán írják le, az agykutatók, tudatkutatók nem hangoztatnak nyíltan ilyen pesszimista véleményeket.

 

A kutatók sokáig azt hitték, hogy a rejtélyes tudat, a gondolkodás, az önvaló létezéséhez eljuthatunk azzal, hogy pontosan felderítjük az agy területeit, akkor rálelünk a tudatra is. De nem így történt. Már azt sem tudjuk, hogy miképpen válhatna a tudatlan anyag önmagától tudatos, gondolkodó lénnyé. Ez evolúciós probléma, persze lehet, a tudat is az - de egyelőre tehetetlenül toporgunk a titkok ajtaja előtt, amely nagyon is zárva van.

Egyre több az olyan agykutató, aki szerint a tudat jelensége és eredete mögött valamilyen, az agytól független dolgot sejtenek. Agysebészek jutottak arra a következtetésre sok évtizedes kutatómunka után, hogy a neurológiai magyarázat nem elegendő. Az önvaló egészen más jellegű. Egyikük, a kanadai dr. Wilder Penfield így írt erről: „Kénytelen vagyok feltételezni, hogy létünket két alapelemből kiindulva kell megmagyarázni. Az agy egy számítógép, és olyan valami programozza, ami rajta kívül van".

Valami, vagy valaki..? Ezt a vallásosak Istennel magyarázzák, az intelligens tervezés hivei pedig - akik jobbára szintén a vallásos emberekből tevődnek össze - egy régebb óta létező, magasabb intelligenciát sejtenek a dolgok mögött. Való igaz, nehéz megmagyarázni, hogyan lett az ember agya olyan, amilyen. A tudatra vonatkozó biológiai magyarázatok mellett évezredek óta létezik egy szellemi magyarázat is, amelyet soha nem cáfoltak meg, csak az utóbbi századokban a materialista tudomány háttérbe szorított.

Akik nem istenpártiak, azok is amellett teszik le a garast, hogy régen, a fejlődésünk során történt valamilyen, részben biológiai jellegű beavatkozás, amely ilyenné tette agyunkat. Mások meg amellett érvelnek, hogy akár Isten, akár nem, akár felsőbbrendű lényeknek köszönhető a dolog, akár nem - van bennünk valami több, mint amennyit a tiszta anyag nyújthatna összeszer-veződése által.

Való igaz, az önvaló, a tudat sokkal több, mint az agy. Ez megmutatkozik a halálközeli élményekben is, amikor az ember tudata képes elhagyni a testét, az agyát is, közben mégis érzékeli a változásokat, sőt új információkat is szerezhet, amint arra már számos bizonyított példa volt és van továbbra is, folyamatosan. Aki ilyet él át, az már tudja, hogy nem az agyával érzékeli és összegzi az érzékeléseket, hanem valamilyen más „testrésszel", amely azonban nem okvetlenül kell hogy a testébe zárva legyen.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

Nagyon igaza van jocóóó-nak! Az emberi agyat emberi aggyal nem fogjuk tudni megfejteni! Szerintem lesznek itt még nagy eredmények a tudományos kutatások terén, de magunkat teljesen megfejteni biztos, hogy nem fogjuk tudni, mert ez szerintem már lassan a transzcendens csodák világába való lépést jelentené. De jól is van ez így, mert ugye boldog tudatlanság...

Link to comment
Share on other sites

Ez is a hátulütője a Tudomány topicnak.

Azért nem nézegetik sokan, mert magasnak gondolják a dolgot (holott csak el kéne egy kicsit mélyülni benne), illetve itt bizony nincs mese, olvasgatni kell, az meg ugye időt vesz el, és nem szaporodik úgy a hsz...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hát nem is tudom... én nem egy olyan részt keresnék az agyban, amit ha átszúrunk egy tűvel, elhal a tudatunk. De egyébként ha létezik ilyen, lehet a "másik agyunkban" van ami a mellkasunkban van valahol állítólag. Szerintem az egész agyunk adja a tudatunkat, együtt. Hisz minden résznek megvan a maga funkciója. És ha már csak arra gondolunk, hogy 6-8 éves korunkban nem tudtunk olyan mélyen elgondolkodni valamin mint 18 éves korunkban. Tehát az ember sem ilyen tudattal termett, hanem fejlődött. A majomnak is lehet egy kis öntudata, a kutyának is csak kevesebb, és így tovább-előrébb. Nem ismerjük még teljesen az agyat, de azért annyira nem rejtélyes, hogy ebbe is muszáj legyen a vallást belekeverni.

Link to comment
Share on other sites

Még egy érdekes dolog: csak a bal agyfélteknek van öntudata. Erre az epilepszia kezelésekor jöttek rá, miszerint kettévágták az emeber agyát, így megszüntek a rohamok. Tulajdonképpen a skrizofénia nem más, mint hogy a jobb agyfélnek is van öntudata, és kommunikálni probál a másik agyrésszel. Régen több ezer éve, a jobb féltek aktívabb volt, ezért voltak látomásaik, vagyis hallucinációik. De mára ez eltünt, és csak a skrizoféneknél figyelhető meg, akik így tulajdonképpen nem betegek, csak le vannak maradva a fejlődésben. (ezt bizonyítja hogy a skrizofénia örökletes "betegség".)

Link to comment
Share on other sites

Voltam olyan hülye, hogy megpróbáltam vizsgálni, hogyan gondolkodom. A vége az lett, hogy a legapróbb folyamatok elvégzése sem ment, sőt írásban pl elkezdtem összecserélni a betűket. Nem tudom miért, talán nincs is benne semmi természetfeletti, egyszerűen csak érvényesült : "ha sokat figyelsz valamire tuti elrontod".

 

Egyébként meg az olyan hülyeségekre, hogy minket más lények terveztek..khmm, kérdem én: Ha egy ilyen zseniálisan összetett lényt mint minket csak beavatkozással lehet létrehozni, akkor azt a feltehetőleg ugyancsak húsból összetevődő lényt aki más lényeket hoz létre, mégis kik teremtették? És őket? És Őket? És Őket?

 

Persze ha isten áll a dolgok mögött, akkor az máris jó :).

 

Egyébként szerintem az öntudatot az intelligencia alakítja ki :).

Link to comment
Share on other sites

igazából elmondom, én miben hiszek, biztos valaki majd aztmondja hülyeség, de leírom, mert tuti van akit érdekel naszóval, ha már istenekről beszélünk illetve másról, dobjuk fel a Siriust, ehez annyit akarok hozzáfűzni, hogy sokhelyen megjelent a maják onnan származtatják isteneik, és szerintem aki ismeri a maja naptárt, nem vonja kétségbe az ő állításaik, mivel a naptárjukat a Föld energiaváltozásainak ciklusai szerint írták, amit ma, alig pár éve tudnak mérni műszerekkel nemhogy még mikor, ágyékkötőben sétáltunk :D azonfelül van egy afrikai népcsoport, megnem mondom a nevét, ők azt tartják, a Siriusról jöttek, segítők, akik segítettek az embereknek még nagyonnagyon rég, ők megtudják mutatni nekünk holvan a Sirius, ráadásul több csillagot, ismernek, pedig asszem ottsem volt fizikaóra, de ha valaki kicsit divatosan "ezoterikus" biztos olvasta ezt temérdek helyen, menjünk tovább, mint ahogy felettem is írta valaki, régen az embereknek aktív volt a jobb agyfélteke működése is, ezáltal halucináltak stb. szerintemmeg, nemvolt egó*(írok róla lejebb) így kibontakozott volt az agyuk egyszerűen szólva, nemcsak a mai ismert kommunikáció típusait ismerték stb.stb. az afrikaiak tibetiek, több helyen azt állítják mikor ittvoltak segítőink a Siriusról, egy idő után uralkodni akartak, mert beleszerettek abba hogy tisztelik őket az emberek, és elvárták hogy istenítsék őket, hierarchia alakult ki, ezzel elég eredményesen elkezdték pusztítani egymást, és innen terjedt el a mai egó lásd/Atlantisz/ ha feltesszük ez létezik, az emberi agy létezik ősidők óta, hiszünk abban hogy létezik lélek, éteritest satöbbi.. a görögök ismerték a csecsemőmirigy nevű szervet, görög nevém thymos (tümosz) érzelmet jelent, azt mondták egy egy "konvertáló egység" (bocs túl kocka vagyok:DD) ami a lelki szintet és a fizikait kapcsolatban tartja, és aki minél "rosszabb" ember volt életében, annak annál jobban elvolt szarusodva ez a szerv, ha valaki nemtudná merrevan, ez amellkasban van a szegycsont mögött.. ehej:) innentől fogva azthiszem a lehetőség korlátlanok, hogyan lett tudat, és ha valakinek van egy kis érzéke hozzá, kikövetkezteti a reális dolgokat, vagy gúglizik eggyet és összeszed sokmindent.. Ezen felül érdekes még az EGÓ de arról majd egyszer írok, vagy nyithatunk egy topikot ha gondoljátok küldjetek egy üzit, szívesen dumálok róla , köszönöm hogy elolvastátok , békesség :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

örülök annak, hogy ennyire megmozgatott titeket ezen kis iromány még akkor is ha nehezen értelmezhető. szeretem ha elgondolkodtok. szipi

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Aki ilyet él át, az már tudja, hogy nem az agyával érzékeli és összegzi az érzékeléseket, hanem valamilyen más ?testrésszel", amely azonban nem okvetlenül kell hogy a testébe zárva legyen.

 

Ez a "lélek" gyakorlatilag ez a szó a legideálisabb rá, ez testesiti meg. Amikor pedig "felemelkedik" lehetőség nyilik az embernek egy a létezés magasabb dimenziójához kapcsolodni rövidebb ideig.

 

Ez egy érdekes kérdés kör, de az igazság ahogy mondani szokták óda át van. (vagy mégsem?)

 

Nem ismerjük még teljesen az agyat, de azért annyira nem rejtélyes, hogy ebbe is muszáj legyen a vallást belekeverni.

 

Teljesen? nem is használod ki. kb az 5% jó ha használod az életed során az agy kapacitásodnak, egyébként nagyon sok adatott információt szinte mindent eltárol csak épp nem tudunk hozzá férni tudatosan.

 

De pl akinek megsérül, és túléli, az akár 1 hét allatt megtudja tanulni a világ legbonyolultabb nyelvét is. (ez az agyi kapcsolatok, számunkra rendelenes átalakulása miatt jön létre. ezért részben /egészben fogyatékosságal járhat.) Pl a esőember c. film szólt erről ? (az a srác a főszereplő is egy ilyen ember volt.) -Sprektrumon volt dokumentum filmben láttam... még annó...

Link to comment
Share on other sites

én nagyjából az agyam 2%-át használom, melyet kábé le is kötök a légzés és keringtetés fenntartására ergó ehhez többet nemigen tok hozzászólni :) ha a másik féltekét még be tunnám vonni valahogyan ... hát ... tunnék menet közbe is rágózni :D

 

hidden

Link to comment
Share on other sites

Tulajdonképpen elvi szinten a számítógépeknél is létrejöhet az önprogramozás. Ugyanebből kiindulva meg is lehetne fejteni az agyunk működését, de még messze nem állunk olyna fejlettségi szinten. És szerintem sokkal inkább elfoglalja az embereket a számítástechnika fejlesztése

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Sziasztok.

 

Fain a téma,viszont sok felesleges dolgok belekeverése mégtöbb felsleges dolgokról való gondolskodást eredményez.

Istennek sztem feltétlen nincs köze hozzá,mert mint tudjuk a keresztény vallás is elég sok érdekes,és nem éppen embere barát dolgokat művelt annak érdekében,hogy a vallást fenttartsa,illetve továbbra is fekete függöny mögé rejtse a nem éppen publikus dolgokat.

Az én elméletem az,hogy vmi felsöbbrendű faj/ intelligencia keze lehet a dologban,nem vok hozzáértő, alapjába véve materialista vagyok,de első szárnycsapásaimat teszem ettől való elszakadtól a mentális sík felé.

Szóval, egy átlag ember tudtommal az agyának a 2-3%át használja ki,1 értelmiségi, vagy tudósok, illetve autisták kb a 4-5%ot is kihasználhatja. És akkor minek van még ott az a 95-98%? Sztem abban is lehet igazság,h. a reinkarnációnk során,előző életünkből vannak ott emlék foszlányok,vagy teljes emlékképek,cselekmények, amelyet újjászületésünk során az agyunk lezár,mint 1 fejezetet, de attól még ott van.És akkor most jön a kérdés,amire még semmi magyarázatot nem hallottam,h. újjászületésünk során a lelkünk költözik be 1 új testbe,de arról semmit nem tudok h. a lélek-agy(elme) közt van-e vmi közvetlen kapcsolat,és ha újjászületünk akkor megmarad-e az öntudatunk.Sztem valamilyen szinten,1 lezárt fejezetként megmaradhat,ezért nem tudunk minden apró részletet előző életeinkről,viszont az álmok,hipnózis,meditáció során előjönnek,jöhetnek előző életeinkből információk.

 

Kicsit nehezen érthető amit írok,de sokminden kavarog a fejemben. :D

 

A lélekről azt hallottam,h. neki is van életideje,viszont 1 lélek x*n (n=1000) évig is élhet,információ gyüjtés a célja,és ha megtelik információval,akkor visszatér 1 felsőbb rendű helyre,ahol megosztja az információkat 1 felsőbbrendű fajjal.

Bár ezekre sincsen semmi bizonyíték.

Viszont a régi-korok mendemondáiból sok igaz lehet,mert ha belegondoltok, minél jobban szocializálódik az ember,annál jobban tűnnek el belőle a természetes ösztönök,kényelmesebbek leszünk,és amit régen saját erőnkből és nehézségek árán kellett megtenni,megszerezni azt mamár könnyebben megtehetjük,mert kiszolgál minket a technika.

pl. régen az ősemberek mire letepertek 1 szőrőstalpú mamutot,addig 1 csomó fajtársuk búcsúzott saját akaratuk ellenére a másvilágra( magyarul meghóttak :D ), addig nekünk elég elmenni a teszkóba, vagy az áússünbe, és megvenni az előre elkészített hekket,heringet, kaviárt vagy egyéb más élelmiszert,fizikai fáradozás nélkül.

Max mentálisan törjük össze magunkat mikó meglátjuk a blokkot, h. 1 kosár óccsó winnys kajáé fizettünk 10.000.Huf-ot :D

 

Akartam még írni valamit,de menet közben elfelejtettem. :angry:

 

Nah,majd ha eszembe jut valami új,akkor leírom,de előtte megvárom még a nézettséget,me ha nem gyün be nektek,akk nem koptatom a keyboardomat, viszont ha valakit érdekelnek az ilyen ezos dolgok,akkor szívesen beszélgetnék velük az élet nagy dolgairól, akár msnen is.

 

jah.még vmi. ha az univerzom olyan 1szerű lenne,h. agyunkal felfoghatnánk, akkor valószínűleg az agyunk is olyan 1szerű lenne, h. ez lehetetlen.

 

és még 1 gondolat.

 

Élet: rövid, boldogan éljünk,carpe diem, maradandót alkossunk,és minden percét kiéljük/élvezzük.

 

Viszont: ha az élet olyan rövid,h. minden percét élvezzük,mert minden perc számít,akkor minek vagyunk biólógiailag úgy kódolva, h. szükségünk van az alváásra?

Mert ahogy hallottam,h. 1 ember élete során életének az 50%át átalussza,akkó nem értem az összefüggést.

Elég racionálisan gondolkodok,de erre nem találok ésszerű magyarázatot.

 

De mondják h. az ellentétek nélkül nincs élet...1iksem létezik a másik nélkül (ég-föld, jó-rossz,élet-halál, minden- semmi)

 

Remélem jó, érdekes dolgokat irtam,amiket élvezet lesz olvasni, de az vesse rám az első követ,aki még nem töprengett hasonló dolgokon... :D

 

...legyetek jó// rosszak... kinek mi a jó...

 

sziasztok.

 

ui: a nyelvtani hibákért felelősséget nem vállalok,viszont a jogot fenntartom! :rolleyes::D

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Volt itt szó arról hogy hány százalékát használjuk ki az agyunknak, olvassátok el itt az ötödik tévhitet:

 

http://www.pirateclub.hu/index.php?showtopic=5849904

 

Az már persze más dolog hogy mennyit használ a tudatos és mennyit a tudat alatti.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A téma nagyon érdekes, bár tudományos téren zsákutca az egész. Rossz, vagy nem rossz tulajdonság, de a mai világban szeretünk mindent megmagyarázni, régen ha valamit nem tudtunk, ráfogtuk Istenre. Az, hogy valami racionális eszmefuttatással nem megmagyarázható nem jelenti, hogy nincs. Nem is olyan régen például az auralátásról is azt hittük, hogy valami olcsó kitaláció, mára pedig bizonyítottan tudjuk, hogy az is létezik. Pedig nem (mindannyian) látjuk.

Nem feltétlen kell bebizonyítani, hogy az embernek van "lelke", amit a boncolással sem mutathatunk ki, és még súlya sincs, hogy kézben megfogjuk. Egyszer biztos vagyok benne, hogy mindenre fény derül, de lehet, hogy az élet ( vagy Isten? a sors? ... fene tudja... ) úgy intézi, hogy a dolgok menetét csak akkor tudjuk meg, amikor már nem tudunk belekontárkodni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...