Jump to content
PirateClub.hu

Mi befolyásolja az ember testmagasságát?


Millye
 Share

Recommended Posts

A felnőttkori testmagasság genetikai és környezeti tényezők összjátékának eredményeként alakul ki. A növekedés genetikai hátterét a szülőktől örökölt gének határozzák meg. Egy vizsgálat szerint az anyai és az apai gének befolyása fiú és lány gyermekeknél eltérő. A fiúk testmagassága jobban korrelál az anya, míg a lányoké az apa magasságával; természetesen ez csak a két nem között fennálló természetes magasságbeli differencia figyelembe vételével érvényes, és gyakran figyelhetők meg ennek ellentmondó családon belüli eltérések.

 

A növekedés az emberi élet folyamán három időszakban a leggyorsabb, az anyaméhben töltött 9 hónap alatt, a születéstől számított 2 éves korig tartó totyogós korszakban valamint a pubertás idején. A gyermekkor során a testmagasság sokkal lassabban gyarapodik, de a pubertás lecsengése után még néhány évig, általában 20-22 éves korig bezárólag is megfigyelhető egy lassú ütemű növekedési periódus.

 

Az egészséges növekedés alapfeltétele a megfelelő tápanyagbevitel (különös tekintettel a szénhidrátokra, a fehérjékre, a vitaminokra és a nyomelemekre), amelynek elmaradása a fent említett három kritikus időszakban okozhat jelentős növekedésbeli elmaradást. A szervezet hiányos tápanyag-ellátottsága miatt a vártnál kisebb ütemben növekednek a rossz szociális körülmények között élő és a szervezetet hosszabb távon megterhelő, idült betegségben szenvedő gyermekek és serdülők. Ezzel szemben a gyógyulással vagy a szociális körülmények javulásával sokszor növekedésbeli kiugrás figyelhető meg az érintett fiataloknál.

 

A növekedés szabályozásáért az agyalapi mirigyben termelődő növekedési hormon a felelős, amelynek szekréciójában napi ingadozások és életkor szerinti eltérések is vannak. A hormon a serdülőkorban termelődik a legnagyobb mennyiségben, majd az élet során egyre koncentrációban van jelen a keringésben. A növekedési hormon vérszintjének napi kiugrásai az éjszakai-hajnali órákra tehetők, többek között ezzel magyarázható, hogy miért olyan fontos egy még növekedésben lévő ifjú számára a sok alvás. A tartós kialvatlanság így nemcsak fáradtságot idézhet elő, de a növekedés zavartalanságát is felboríthatja.

 

A növekedésre jelentős befolyással van a sport, ugyanis a pubertás során rendszeresen végzett testmozgás a növekedési hormon szintjének megemelkedését serkenti, és nagyobb végleges testmagasság kialakulásához vezethet.

 

A testmagasság általában a húszas évek elején eléri végső határát. Az emberek között megfigyelhető olykor igen nagy különbségek elsősorban a hosszú csöves csontok (például combcsont, sípcsont) hosszára vezethető vissza, amelyek növekedése a csontok végein található porcos részen, az úgynevezett epifízis fúgákban zajlik. A növekedési hormon itt fejti ki a hatását.

 

A növekedés azért zárul le a pubertás utáni években, mert az ebben az időszakban megfigyelhető kiemelkedő nemi hormon termelés, bár ugyancsak szerepet játszik a növekedésben, az epiphysis fugák elcsontosodásának kedvez. Ha a szexuál hormonok szintje a serdülőkor folyamán nem olyan magas, a fugák záródása később következik be, és a növekedés tovább tart. Erre vezethető vissza, hogy a testépítésben használt, nemi hormonokkal analóg anabolikus szteroidok korai szedése miért okozhat alacsonyabb alkatot. Szintén hormonális okokból ered, hogy a fiúk nagyobbra nőnek, mint a lányok.

 

Összefoglalva: a növekedést számos tényező befolyásolhatja, amelyek között felmenőink magassága, az életkörülményeink és az általános egészségi állapotunk egyaránt szerepel. A zavartalan növekedés érdekében az élet első két évtizedében igen fontos a megfelelő táplálékbevitel, a sok alvás és a rendszeres testmozgás.

 

 

Link to comment
Share on other sites

tavaszi-nyári hónapokban a növekedési sebesség nagyobb, mint az õszi-téli hónapokban. Lényegesek a szociális tényezõk, legfõképpen a táplálkozás. Ezen körülmények javulása következtében a növekedés az utóbbi évtizedekben felgyorsult. Az emberek végsõ magassága nagyobb lett, ezért nagyobbak a mai gyerekek szüleiknél.

A korai írások arról szólnak, hogy az ember, amíg nem rendelkezett zárt fizikai testtel, tudta változtatni alakját. Különösen igaz ez a lemuriai időkre. Amíg az ember elsősorban energialény volt, addig az energetikai töltésének megfelelően tudta változtatni alakját. Amikor sok és tiszta energiája volt, azt összesűrítette és alakját kicsire változtatta. Abban az esetben, amikor lecsökkent az energiaszint je a termete megnyúlt. Csak így volt képes közelebb kerülni a magasabb régiókhoz, ahhoz a közeghez, ahonnan az energia pótlás biztosítva volt.

Ezek az írások burkoltan arra utalnak, és kés6bb a mesékben találkozhatunk ilyen célzásokkal, hogy a kicsi mindig győzedelmeskedik a nagyon. A kicsi, mint eszesebb, képes fejlettebb tudatávallegy6zni a testi er6t. Az ember jelenlegi testfelépítése is ezt az állítást támasztja alá. Hogyan is értelmezzük a testpszichológiában a különböző termetet?

 

Az alacsonyabb testmagasságú emberek karmikus útjukon teljesen önmaguk útját járják. Leszálltak a Földre, elfogadván azt a tényt, hogy minden esetben önmaguknak kell önmaguk útját egyengetni. Tudják, hogy lehet támasz, de az nem egyenl6 a helyettesítéssel. Szellemi szintjük fejlettebb, de bizonyos szempontból Énjüket túl is értékelik. Általában jól ismerik önmagukat, de erényeiket inkább el6térbe helyezve igyekeznek fátylat emelni hibáik elé. Energikusak, kitartóak, önz6ek és bátrak. Jó a kapcsolatteremt6 készségük, gyors felfogásúak és szeretik az eszesebb humort. Nehezen bocsájtanak meg, de pont ezért nem tudnak igazán soha haragudni. Jó a memóriájuk és beszédkészségük. Gyakran az átlagtól is alacsonyabb termet kövérséggel, túlsúllyal párosul, különösen nőknél. Ebben az esetben még igazabb a belső Én megőrzésére való törekvés, a túlzott óvatosság a külvilággal szemben.

 

A magas termet őszintébb, de egyben sokkal naivabb ént is takar. Az ilyen alkatú embereket viszonylag könnyű becsapni, hitegetni. Jól kiegészítik különböző kapcsolati formákban az alacsonyabb termetűeket. Elsősorban, mint alacsonyabb beosztású munkatársak, erőemberek. Szívesen vállalnak olyan munkát, szolgálatot, amelyben az ész, a tudás nem különösebben dominál. Az emberi kötődéseik nagyon mélyek, őszinték és kitartóak, de ezt nehezen tudják kimutatni. Emiatt többet szenvednek az átlagnál. A testmagasságuk miatt az állandó megfigyelés céltáblái, lélekben mindig bujkálniuk kell. Ez nem véletlen. Karmikus útjukon minden módszert felhasználnak arra, hogy lélekben megerősödjenek. Ezért vették fel a magasabb testalkatot is. A magasság egyben kitűnés is a tömegből. Állandó önkontrollt és szociális álarc viselést kíván. Mivel szinte soha nem lazíthatnak az Én tartásán, így előbb-utóbb megtanulnak viselkedni és lélekben megerősödni. Korai őseink, akik a Homo Erectus kategóriába tartoznak, de nem a törzsfejlődés tanításai szerint, magas termetűek voltak. A magas termet ősi viselkedési és érzelmi minták hordozója. Az ego nem teljesedet ki egészen a magasabb termetű embereknél. Az alacsonyabb termet a zárt, egyéni világot képviseli. Azt az embertípust, aki önállósította magát. Az alacsonyabb termetű emberek tudatosabban alakítják életüket, még akkor is, ha a külső szemlélő ebből fizikai síkon nem lát semmit. Náluk az érzelem nem mindig a szív szava, hanem időnként a tudatos tapasztalás eszköze.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Én olyanokat olvastam, hogy: Több 10 ezer évvel ezelött (amíg nem a gabona származékok voltak a fő élelmiszerek) átlagos termet volt a 180 cm, sőt...Ma: a jobb táplálkozás következményeként általánosan közelítünk ehhez az értékhez...De: mithogy a genetika igencsak beleszól a dolgokba (mivel elsőként a legnagyobb termetűek pusztultak el a több ezer éves háborúk alatt), ezért csak lassan fejlődünk vissza...

És: a kisebb termetűek pedig még a mai világban is szükségszerűen kisebbségi voltuk miatt kénytelenek szellemi agresszivitással kompenzálni...

Link to comment
Share on other sites

én ezt olvastam:

 

Moshi-moshi felvetéséből kiindulva “az alapprobléma: a huszadik századi modern társadalmakban nagyon hirtelen kezdett nőni az átlagos testmagasság. méghozzá jelentősen. igaz, hogy a történelem folyamán az átlagos testmagasság szinte mindig nőtt, de évszázadok alatt is csak egy-két centimétert, míg például a múlt századi hollandiában néhány évtized alatt 10-15 centis növekedést sikerült megfigyelni. megoldás: a modern társadalmak modern élelmiszeripara szintén modernizált gazdálkodásra alapszik. az élelmiszeripar minőségre és mennyiségre vonatkozó igényei megnőttek, így általános gyakorlattá vált az állatok tápjának kiegészítése mindenféle - pl. növekedési - hormonnal. a növekedési hormon részben lebomlik, de részben fel is halmozódik a húsban. a modern társadalmak polgárai tehát növekedési hormont zabálnak a hamburgeres húspogácsában, a csirke far-hátban és nagyjából minden húsfélében.”

 

-> A növekedés szempontjából különösen jelentős az állati fehérjék és a cukor fogyasztásának megugrása; előbbi csökkenti a növekedésgátló folyamatok hatását, utóbbi elősegíti a testmagasság növekedését.

 

-> Magasságunk növekedésében szerepet játszanak a gyermekkori védőoltások is

 

-> A kutatók egy része szerint a trópusi éghajlat vagy a nagy tengerszint feletti magasság csökkenti a növekedés ütemét.

 

...a trend nem folytatódik a végtelenségig. Az életszínvonal növekedése lehetővé teszi, hogy a gyermekek elérjék az örökölt gének által megszabott testmagasságot, amit korábban csak kevesen értek el a nagyszámú retardáló hatást kifejtő tényező miatt.

 

Másik oldalon:

 

Sportolók testmagassága:

 

A vizsgált sportolói csoportok közül a labdajátékosok, a dobóatléták és a vívók a legmagasabbak. A kosárlabdázóknál még jelentékeny, csaknem tíz centiméternyi növekedés várható. Felnőttkori magasságukat az előrejelző módszer 194 +/- 3 centiméterre becsli. A kajak-kenusok, a futó- és ugróatléták, valamint a cselgáncsosok, az öttusázók és a triatlonosok majdnem azonos magasságot érnek el felnőtt korukra (178–182 centiméter). Legalacsonyabbak a birkózók, az úszók, az ökölvívók és a tornászok. E sportágak képviselőinél – a birkózók kivételével – még intenzív magassági növekedés várható. Az úszók becsült felnőttkori magassága a legmagasabb csoportokéval egyezik meg (183 +/- 3 centiméter).végtagja, a végtagszegmensek is hasonló sorrendet mutatnak. Az alsó végtag és összetevői a tornászoknál, az úszóknál és a birkózóknál a legrövidebbek, míg a labdajátékosnál a leghosszabbak.

A hosszúsági proporciók tekintetében a birkózók, a dobóatléták, a kajakosok és a cselgáncsozók tekinthetők arányaiban a leghosszabb törzsűnek. A kosárlabdázók törzse proporcionálisan igen rövid, alsó végtagjuk a többi csoportéhoz képest sokkal hosszabb. Az alsó végtaghoz képest a kosarasok és a vívók felső végtagja a legrövidebb, a tornászoké, a dobóké és az úszóké pedig a leghosszabb.

Link to comment
Share on other sites

Én olyanokat olvastam, hogy: Több 10 ezer évvel ezelött (amíg nem a gabona származékok voltak a fő élelmiszerek) átlagos termet volt a 180 cm, sőt...Ma: a jobb táplálkozás következményeként általánosan közelítünk ehhez az értékhez...De: mithogy a genetika igencsak beleszól a dolgokba (mivel elsőként a legnagyobb termetűek pusztultak el a több ezer éves háborúk alatt), ezért csak lassan fejlődünk vissza...

És: a kisebb termetűek pedig még a mai világban is szükségszerűen kisebbségi voltuk miatt kénytelenek szellemi agresszivitással kompenzálni...

Ja igen a több 10000 évvel ezelött amikor még sok nép vándorolt és nem voltak helyhez kötött mezögazdasági szokások.. igen.

Az ember növekedésében van 3 fejlödési szakasz ha ezekben megfelelö mennyiségü tápanyagot viszünk be akkor növekedés áll be ha nem akkor nem.

 

Szóval a parancsnokok a csata elött kiadták szigoró parancsba hogy a 190+ okat löjjétek a többivel ne foglalkozzatok :D az nem semmi. Mert szerintem a 160 as Attila meg az ösmagyarok se tüntek kcsinek föleg nem lovon :D

 

Én meg ismerek egy csomó kistermetü embert és egyikre sem jellemzö a brutalitás vagy a szándékos agresszió föleg nem a kistermetü öreg nénire aki vasárnap a templomba iparkodik :) A nagy termet inkább jár szellemi agresszivitással söt leggyakrabban testivel is. Vegyük a kidobó embereket ugyebár azok is általában szépszál legények miért mert azokon a helyeken ahol elvárják az agressziót ott elöny a nagy termet. Ennyi!

Link to comment
Share on other sites

Szóval a parancsnokok ....

 

ebben teljesen igazd van, nem életképesebb szerintem egy alacsonyabb ember.

 

Én meg ismerek egy csomó kistermetü ...

 

ebben nincs, én csomó kis hülyét ismerek akik minden áron be akarják bizonyitani hogy öka legkeményebbek, és nekimennek bárkinek öszeveretni magukat. A kidbóemberek tény hogy nagydarabok, de mért lennének agreszivak? a bkv ellenörök 100x agreszivabbak, pedig nemis nagydarabok

Link to comment
Share on other sites

Szal' a kidobóemberek nem agresszívak? igaz halálos nyugodtsággal is ki lehet valakit dobni az ajtón. Egy külsö szemlélö számára az biztos nem agresszív mozzanat amikor a delikvenst kivágja az ajtón... biztos :) Nem ismerem a bkv-t de szerintem alap és ezen nem vitatkozhat senki hogy azokon a munkahelyeken ahol a nagy termet elöny ott több az agresszió is. Szerintem egy bkv ellenörnek sem árt meg semmilyen ellenörnek föleg nem rendörnek ha kicsit az ügyfél felé magasodik... ergo rögtön tudatja hol vannak az eröviszonyok. Ez szerintem egyértelmü. Csak ezen a kis emberek agresszívak dolgon akadtam ki. Mert oké hogy a hiperpigmentált kis egyének 10 esével nagyképüek de szerintem értelmes magyar ember aki nincs mondjuk 160 nem kezd kötekedni vagy ha igen abból ritkán alakul ki komolyabb verekedés. Szerintem azok akik kis termetüek alapból kisebbségi koplexussal szenvednek (mármint egy részük biztosan a sok nagyobb ember láttán) nemhogy még nekik menjenek.

Link to comment
Share on other sites

Hát én 191 cm magas vagyok 72kg és 17 éves.

Csak úgy mellékesen

 

úristen... a te tömeged már lassan negatív :D

 

Hmm... én 13 éves vagyok és 170 cm, de szeretnék kb olyan 186 cm lenni

 

Jelentös mennyiségü állati fehérje, vitamintabletta mert manapság az emberek csak xart esznek ja és kezdj el edzeni... azt meg ne hidd el hogy jajj nem szabad mert megállsza növekedésben... lófütyi! a rendszeres edzés segíti a növekedési hormonok termelödését.

Link to comment
Share on other sites

Én is a változatos, fehérjében és vitaminban (hús, tojás, zöldség, gyümölcs)gazdag kaját javaslom, megfejelve az igazi tejből készült tejtermékekkel...Sajnos a kémiailag előállított vitaminok nem egyenértékűek a természetes módon bevitt élelmiszerben találhatóakkal (állítólag nem hasznosulnak megfelelően)...És hát... sok mozgás!!!Hajrá!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...