Jump to content
PirateClub.hu

Windows Nagytakarítás A Gyakorlatban Ii.


tibiole
 Share

Recommended Posts

Windows nagytakarítás a gyakorlatban II.

 

A sorozat előző részében megismerkedtünk a Windowsos szoftvertelepítések folyamatával, valamint, hogy egyes programok milyen ámokfutásokat végeznek a registryben, amitől rendszerünk lelassul. Ezekre a problémákra mutatunk egy megoldást, név szerint a TuneUp Utilities-t, amellyel kezdő felhasználók is könnyedén rendettehetnek gépükön.

 

 

Az előző részben megnéztük azt, hogy mi is az a Registry és egy telepítés-uninstallálás után mik történnek a rendszerünkkel és mik a hibalehetőségek. Ebben a részben egy olyan programot fogunk szemügyre venni, amelynek segítségével a Windows regisztrációs adatbázisát, és rendszerünket is egyaránt rendben tarthatjuk valamint a program egyéb karbantartó-funkcióira is kitérünk.

 

Egyszerűség, átláthatóság, TuneUp

 

A programról annyit érdemes tudni, hogy az első verziót 1996-ban adta ki a TuneUp nevezetű cég, amely évente adja ki ennek a nagyszerű programnak az újabbnál újabb verzióit. Mi most a TuneUp Utilities 2004-en keresztül mutatjuk be a nagytakarítás lépéseit.

 

A szoftver igazán felhasználóbarát, így, habár sok alternatívája létezik, ez a verzió a legkézenfekvőbb megoldás otthoni felhasználók számára. Az Utilities verzióba minden olyan takarító és karbantartó programot beleraktak a készítők, amely szükséges ahhoz, hogy a gépünk talpon tudjon maradni. A program használata egyszerű, jól használható grafikus kezelőfelülettel rendelkezik, ahonnan már gyerekjáték az egyes műveleteket elindítani.

 

1220tuneup.gif

 

Felépítés és funkciók

 

A program öt fő részből áll, melyek beszédes címekkel segítik a felhasználó tájékozódását. Az első része a Customize & Analyse, azaz a testreszabás és rendszeranalizálás. Ebben a menüpontban négy almenüt találunk: az első a SystemControl, ahol beállíthatjuk rendszerünk különböző részeit (pl.: Start Menü, Hálózat), a következő menüpontban (StartUp Manager), ahol beállíthatjuk azt, hogy mit töltsön be a Windowsunk, amikor bejelentkezünk. (Ez utóbbi szigorúan csak haladó felhasználóknak.) A harmadik almenüpont a System Information, ahol információkat nyerhetünk gépünk hardver összeállítottságáról, a negyedik menüpontban (WinStyler) pedig testreszabhatjuk rendszerünket ikonjait és kinézetét. Utóbbi különösen hasznos menüpont lehet azok számára, akik szeretik a gépüket optikailag (is) tuningolni.

 

A második fő menüpont a Clean up & Repair, mely alá két másik almenüpont tartozik. Az egyik a DiskCleaner, a másik RegisteryCleaner. Mint ahogy a nevük is elég beszédesen elárulja, az egyikkel a fájlrendszerben lévő felesleges állományokat tudjuk legyilkolni, a másikkal a registryt szabadíthatjuk meg a nem kívánatos bejegyzésektől. Ezekkel részletesen is fogunk foglalkozni, hiszen ahogyan a cikk előző részben szó volt róla, ez a két művel a legfontosabb számítógépünk karbantartása során.

 

Továbblépve a harmadik, Optimize & Improve menüpontra, újabb három almenü segíti a munkánkat: MemOptimizer,a RegistryDefrag, és a System Optimizer. Ezek az alkalmazások arra szolgálnak, hogy az ideiglenes memóriát (RAM) és a rendszert összerendezzék. Az első kettőre még beszélünk bővebben, a harmadik funkcióról elég annyit tudni, hogy annak használatával felmérhetjük rendszerünk lassulásának mértékét (pontosabban beállításokat és különböző teszteket végezhetünk rendszerünk állapotával kapcsolatban).

 

A negyedik menüpont az Administer & Control, ahol a gépünkön lejátszódó folyamatokat nézhetjük meg. A Progress Managerrel láthatjuk, hogy éppen most milyen fájlokat, folyamatokat használ a Windowsunk, ez körülbelül azt a célt szolgálja, mint Windows XP alatt a feladatkezelő Alkalmazások füle. A második almenüpont a RegistryEditor, kizárólag csak haladó felhasználóknak javasolt használni. Ez ugyanis a registry szerkesztő, amellyel a korábban már bemutatott kulcsok közt tudunk szörfözni. A harmadik menüpontban a számítógépünkön helyet foglaló összes alkalmazásról kapunk egy listát, amiből szelektálhatunk, a nem kívánatos programokat könnyedén eltávolíthatjuk.

 

Az ötödik fő menüpontként a File Recovery & Destruction láthatjuk, ahol a Shredder (iratmegsemmisítő) megsemmisíthetjük az általunk kiválasztott fájlokat, amelyeket ezek azután gyakorlatilag soha többé nem lehet visszaállítani. Ugyanitt az Undelete opció pedig a korábban már véletlenül törölt állományainkat hozza vissza.

 

Teljes rendszertakarítás TuneUp-al

 

Most, hoyg megismertük mit hol találunk és mi mire szolgál, vissza a második menüre: Clean up & Repair. Először lássuk a lemeztakarítást, kattintsunk rá a DiskCleaner-re, ezután megjelennek a meghajtóink. Kattintsunk a Next (Tovább) gombra, most a program megkeresi a hulladék fájlokat, melyekről listát készít és nekünk ismét csak egy határozott Next-gomb kattintásra van szükségünk, mellyel már töröltük is a nem kívánt állományokat.

 

Jöjjön ezután a RegisteryCleaner. Itt az alkalmazás először megkérdezi egy külön ablakban, hogy az egészet rendszerünket pásztázza végig (Complete Scan) vagy csak az általunk kiválasztott teszteket hajtsa végre. A kettő között igazából semmi különbség nincs, csak annyi, hogy utóbbinál mi tudjuk kiválasztani, hogy az adatbázis melyik részén keressen. Ajánlott mindet bejelölni, hogy ne végezzünk félmunkát, vagy egyszerűen csak a komplett letapogatást választani. Ha lefutott a funkció, nyomjuk meg a Show Errors (mutasd a hibákat) gombot, ahol a Summary cím alatt fogjuk látni a hibás bejegyzéseket. A Start Cleaning feliratra való kattintással pedig rögtön el is távolíthatjuk a hibás kulcsokat.

 

Miután ezzel megvolnánk, lépjünk vissza a harmadik fő menüpontra (Optimize & Improve), ahol egy szintén fontos opciót találunk: RegisteryDefrag. Ennek segítségével az immár felesleges bejegyzésektől megszabadított registryt rendezhetjük össze. Elindítás után a szokásos Next gomb fogad, majd egy figyelmeztetést kapunk, hogy a háttérben futó alkalmazásokat zárjuk be. Érdemes ezt a tanácsot megfogadni, ha nem akarunk nagy kavarodást. Ezután a szoftver egy darabig el lesz foglalva a registry rendezgetésével, melynek megtörténtéről a végén egy statisztikában tájékoztat. A Finish gomb megnyomása után már csak újra kell indítanunk a rendszert, ami ezután már minden bizonnyal gyorsabban tölti be elénk a megtisztított Windowsunkat.

 

A rendszer-terhelhetőség szabályozása

 

Amiről még érdemes szót ejteni, az a MemOptimizer. Ezt a kis alkalmazást, ha elindítjuk, akkor egy diagram megmutatja, hogy jelenleg mekkora a rendszerünk lefoglalt memóriaterülete (RAM). A Change settings menüpontban beállíthatjuk a fizikai memória szabad memóriaterületet, ami alá nem szeretnénk ha csökkenne az erőforrás. Ugyanitt processzorunk maximális terhelhetőségét is beállíthatjuk. A módosítások elvégzése után már csak meg kell jelölni a Load automatically on Windows startup opciót a Program Options menü alatt. Ennek hatására minden rendszerindításkor be fog töltődni a háttérben a MemOptimizer, ami így felügyeli a beállított terhelhetőséget.

 

Ezekkel a műveletekkel egy darabig most már ismét használhatónak mondható Windowsunk. Ne felejtsük el azonban, hogy a karbantartó funkciók elvégzése rendszeres kell, hogy legyen. Ha „sok” programot telepítünk/uninstallálunk érdemes sűrűbben, ellenkező esetben elég akkor, ha valamilyen sebességváltozást veszünk észre számítógépünkön.

 

A TuneUp további lehetőségeiről nem beszéltünk még, hiszen azok nem annyira a karbantartást szolgálják, mint inkább a „felhasználói élmény fokozását”, így aki egyedi ikonokra és különleges vizuális élményekre vágyik, annak maradt még felfedezni való a WinStyler menüpontban, illetve a fórumban szívesen válaszolunk a kérdéseikre.

 

TuneUp Utilities 2006 trial verziójának letötéséhez

http://jox.hu/letoltes/letolt.php?id=172&r=2

 

forrás: jox.hu

Módosította Gabi89
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Oké minden nagyon faján ment most csináltam végig a lépéseket és a gépem a 2*-e gyorsult mert volt rajta eggy kicsike kosz !!!

A 2006-os Trialt szedtem le !

Mostmárcsak a Registration Key kell !!! Pleas valaki !!!

Előre is köszönöm!

Módosította subwoofer
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 2 months later...

na ez a TuneUp hazavágta a gépem :(

először elfogadta,majd nem a kulcsot(addigra már szerencsére 2.77GB-ot feltakarított)

aztán nem ment a net...csatlakozott de se az ff,se az ie,se az opera nem hozott be semmit...rendszervisszaállítás

miközben csinálta nyomtam egy restartot mert rájöttem h inkább ujra tesztem a win-t,mert már ugyis terveztem,aztán akkor bootolt és minden heylre jött reinstall nélkül... :happy:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...

Sziastok! még új vagyok itt, szal ha vmit rosszul mondok, szóljatok! :P Én már pár éve a CCleaner-t használom. Ez kitisztítja a géped is, és a regisztryt is! A max, amit ezzel elértem, kb. 1900 hiba a regisztryben, és tizen valahány GB a wincsiken! :lol: Mindenkinek ajánlom! Jó beállítástól függ minden! :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Én már elég sok registry tisztítót használtam, egy kivételével mind csinált valami hibát, azaz, olyat is letörölt, amit nem kellett volna! Most ilyenből csak a JV16 van a gépemen, abban több éve nem csalódtam! Szinte mindegyik más után valahol gondok jöttek elő, nem indult valamelyik program, vagy bármi más. Használatuk után mindig rövid idő után a Norton Ghost következett! Próbáljátok ki, jó kis progi!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Tedd olyan nyelvre, amit ismersz, és utána minden világos lesz!

Az első sorban vannak a Registry Eszközök, ezek közül választhatsz. Pl. a Registry Tisztító-t beállítod, és elindítod.

Itt tudsz keresni pl. régebben letörölt program fennmaradt bejegyzéseit / ezt a Registry keresővel keresheted meg /, és amire nincs szükség, azt törölni lehet. Lehet a törlésekről másolatot csinálni, amit fel is ajánl, és az bármikor vissza állítható!

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 6 months later...
  • 1 year later...

AdvancedSystemCarePro4.0.1.200 Final+SerialKey{repce}{magyararositás benne}

 

www.tvn.hu_f9c7ece77d3acac7c9ccee4ca6f937d2.gif

 

A világon az egyik legjobb rendszerkarbantartó program a számítógép hosszú élettartamáért!!!Ez az erőteljes és díjazott precíziós eszköz makacs hibákat javít meg, internetet és letöltéssebességeket optimalizál, személyes biztonságot biztosít és akár automatikusan végrehajtja számítógéped teljes karbantartását!

 

 

Nyelvek: Arabic, Bulgarian, ChineseSimp, ChineseTrad, Czech, Danish, Dutch, English, French, German, Italiano, Japanese, Korean, Russian, Turkish + HUNGARIAN (mellékelve)

 

 

Rendszerkövetelmény: 32 bites/64 bites (x86/x64) Windows 7/Vista/XP/2000

 

Hardverkövetelmény:

* 300 MHz CPU

* 256 MB RAM

* 69,1 MB szabad merevlemez-terület

Magyarítás használata:

01. Másold a "Magyaritas" mappa tartalmát a program telepítési könyvtárába [C:\Program Files\IObit\Advanced SystemCare 4\]

02. Nyisd meg a programot!

03. Navigálj a "More\Settings...\User Interface\Language\Current Language" lehetőséghez és válaszd a "Magyar" lehetőséget, majd kattints az "OK"ra!!! Az aktivációhoz sorozatszám mellékelve, mely alkalmazásával 2012.02.09-ig tudod "Pro" verzióként használni a programot!!!Aktiválási útmutató:

00. Telepítsd fel a programot!

01. Magyarítsd a programot [lásd picit fentebb a leírásban]

02. Navigálj a "Frissítés Most!\Licenc beírása" lehetőséghez és írd be az "Advanced SystemCare Pro 4 Serial.txt" szövegfájlban található sorozatszámot, majd kattints az "Aktiválás Most" lehetőségre és végül a "Vége"re!!!Megjelenés dátuma: 2011.06.14.

Törölve!

Jelszó: teamradio.tvn.hu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...