Jump to content
PirateClub.hu

Átlépték a fénysebességet?


Thomas RC
 Share

Recommended Posts

Átlépték a fénysebességet?

 

fenyseb.jpg

 

A fizika egyik alaptörvénye látszik megdőlni, két német kutató ugyanis azt állítja, hogy lehet a fénysebességnél gyorsabban utazni. Kísérletükben fotonok száguldoztak kvantumalagutakban.

 

Einstein speciális relativitás-elmélete szerint végtelen mennyiségű energia szükséges ahhoz, hogy egy tárgy a fénynél is gyorsabban haladjon. Gunter Nimtz és Alfons Stahlhofen német kutatók ugyanakkor azt állítják, hogy nekik ezt két prizmával sikerült elérniük.

 

A koblenzi egyetemen elvégzett kísérletben fotonok utaztak két prizma között, írja a brit Telegraph című lap. Egy detektorral megpróbálták elcsípni a prizmáról visszaverődő fotonokat, és a többségüket sikerült felfogni. Néhány foton azonban elég furcsán viselkedett: a tudósok szerint a szó szoros értelmében azonnal megtették az utat az érzékelőig, tehát a fénynél gyorsabban haladtak. A fény sebessége körülbelül háromszázezer kilométer per másodperc. Azt nem tudni, hogy milyen műszerrel lehetett megbízhatóan megmérni a fénysebességnél gyorsabb haladást.

 

Elég bizarr következményei lehetnek annak, ha valóban lehet fénysebességnél gyorsabban utazni. Ebben az esetben egy űrhajós elméletileg még az elindulása előtt megérkezne a célállomásra. A német tudósok szerint a kvantumalagutak tehetnek mindenről, amelyek segítségével a szubatomi részecskék megdönthetik a megdönthetetlennek látszó fizikai törvényeket.

 

Nimtz azt nyilatkozta a New Scientistnek, hogy most először sikerült megdönteni a híres elméletet.

 

Forrás: index.hu
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 109
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Elég bizarr következményei lehetnek annak, ha valóban lehet fénysebességnél gyorsabban utazni. Ebben az esetben egy űrhajós elméletileg még az elindulása előtt megérkezne a célállomásra.

 

Ugyan már,ez milyen hülyeség :lol::blink:

Esetleg rögtön ott lenne de előbb biztos nem érkezne meg ;)

Link to comment
Share on other sites

Einsteint sem kell nagyra tartani. Nagy port kavart relativitás elmélete már meglévő elméletek leírása volt csak. Fénysebességhez közeledve az idö lassul és azt átlépve az idö átbuki és visszafele kezd járni vagy hogy érünk oda valahova az indulás elött?

Link to comment
Share on other sites

Hmm érdekes, ez igazolja azt az elméletet amit a fénymegállításos topikba írtam, amit két tudós talált ki: mármint hogy a fény az a semmiben és milliárdokkal ezelőtt gyorsabban haladt, csak valahogy elfáradt. Ha az elméletükben van valami (márpedig biztos mert agyasok) akkor ha most mondjuk hogy gyorsabb a jelenlegi fénynél akkor se gyorsabb a régi fénysebességnél, tehát a relativitás elmélet is igaz marad és a kísérlet se koklerség.

Tudománytalan véleményem szerint: lehet fénysebességnél gyorsabban haladni. Vagyik csak a térgörbítéses elméletet: rohadt nagy távot tehetünk meg 1 méter megtettével és 2mp alatt. Erre is igaz hogy gyorsabb a fénynél, de mégse.

 

Link to comment
Share on other sites

áááá h mehetne vmi fénysebességnél gyorsabban?! sztem max fénysebességgel lehet menni. az h nézne már ki, ha mondjuk bekapcsolt fényszórójú autóval gyorsabban mennénk mitn a fény?

 

Hát azért ezt egy autó esetében nem lehet megvalósítani (a fénysebességet)...

a fénysebesség móka sztem inkább csak fotonok szintjén fog megvalósulni.

Link to comment
Share on other sites

Már pedig a legközelebbi csillagrendszert sem tudnánk megközelíteni, még fénysebességgel sem...Tehát: ha utazni akarunk a Világegyetemben, akkor vmi. újat kell felfedezni!!! (Állítólag: a térugrás a megoldás mert, hogy 16+1 térdimenzió van...További állítólag: a lezuhant ufok-ban sem találtak rádiós kommunikációt sejtető tárgyat, mert, hogy teljesen értelmetlen: a fénysebesség "lassúsága" miatt...

Link to comment
Share on other sites

jókat nevettem, hogy a fénysebességel utazunk... :)

ez bocsánat a kifejezésért: oltári nagy baromság

1. ha fénysebességgel akarsz menni ahhoz nagyon de nagyon sok energia kell, már itt van az egyik bukkanó hogy akkor hogyan állítasz elő annyi energiát?

2. attól hogy még ezt a kisérletet megcsinálták attól még nem fogunk fénysebességgel menni, merthogy pár foront tudtak így mozgatni

3. ha mondjuk megtennél fénysebességgel 1 km-t akkor lehet hogy nem 2007-ben lennél hanem 26541305-ben :)

ugyhogy ne is gondolkodjatok el ilyen marhaságokon :)

Link to comment
Share on other sites

Hát azért ezt egy autó esetében nem lehet megvalósítani (a fénysebességet)...

a fénysebesség móka sztem inkább csak fotonok szintjén fog megvalósulni.

 

jogos, földi járműnek nem is lenne érdemes fénysebességel mennie. az autót csak azért írtam, mert bekapcsolt fényszórójú autót könnyebb elképzelni, mint bekapcsolt fényszórójú űrhajót :D

Link to comment
Share on other sites

ezért nemszeretem a tudományt,először szabályokat állít fel,és ami a szabályok szerint nem lehetséges az nem is létezhet.azt is lehetetlennek tartották hogy akármi a levegőbe emelkedjen.a tudományt a saját "fejlődése" fogja megölni.egy lépés előre,egy lépés hátra.lassan rájönnek hogy a racionalitás hülyeség.a levitáció sem lehetetlen: http://index.hu/tech/tudomany/levitate0708

a láthatatlanság sem,stb.

Link to comment
Share on other sites

Na jó de gyerekek ne felejük hogy elméleti fizikáról van szó leginkább a mai tudományos érdekeltségü lapokban. Fiatal alkoholis... nak meg azt üzenem hogy ha jobban tudja akkor miért nem ö csinálja. Biztos 1 hét alatt meghozz a avárva várt tudományos áttörtést évszázadok topogása helyett.

Link to comment
Share on other sites

Hát nem tom'.....Bár azt hallottam, ha az ember eléri a fénysebességet akkor puszta energiává alakul át....De az hülyeség, hogy ha (feltételezzük) átlépjük a fénysebességet, akkor előbb érkezünk, mint ahogy indulnánk, hiszen pozitív irányba haladva, nem érhetünk negatív helyre....vagy izé.... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Akkor sem értem az egészet... van egy sebesség, amivel a fotonok mennek. Mi ebben olyan különleges? Miért olyan abszurditás, hogy ennél magasabbat is el lehet érni? A sebességnek szerintem nincsenek korlátai, megfelelő eszközökkel a végtelenségig növelhető. Miért alakulna át bármilyen anyag ilyen sebesség mellett energiává?

Link to comment
Share on other sites

hát nem tom az energiát elő lehet majd állítani ha tudnak majd oylan ucccot létrehozni ami képes lesz fénysebességnél gyorsabban haladni meg akkor tudni fognak oylan szerkenytűt is cisnálni ami megvédi az emberi testet ettől a gyorsulástól.

 

fiatal alkoholista: teccik az a levvitációs cikk amit belinketél :D az is egy érdekes téma lehet :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.



×
×
  • Create New...