Jump to content
PirateClub.hu

Kvardekdu

Felhasználó
  • Pontszám

    7
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

Minden tőle: Kvardekdu

  1. Kvardekdu

    Ötletek A Fórumhoz

    A 1080p formátum technikai feltételeinek a teljesülése önmagában nem jelent nézhetőséget. Ha csak a 1080p formátum a feltétel, feltölthető egy 10 órás 1 GB méretű anyag is, ami nézhetetlen. CAM és DVD adott. (A 9 GB-os DVD-ket nem kellene 4,5-re lebutítani, mert ma már senki se írja ki DVD-re.) HD = megfelelés a formátum technikai feltételeinek + percenként minimum 50 (75/100) MB a fájl mérete (Sok feltöltő kb. az 50 MB/perc arányt használja most is.) 4K = megfelelés a formátum technikai feltételeinek + percenként minimum 100 (150/200) MB a fájl mérete HD percenként 50 MB esetén is csak minden 2. képpont jut majdnem elegendő információhoz. A duplája lenne az ideális. A lejátszó és a tévé képtelen kitalálni a hiányzó képpontokat. Helyette odaraknak valamit. A nézőre hárul a kép összerakása, ami időnként elég fárasztó lehet. Ezért sokkal nagyobb élmény a magasabb adatsebességű részletgazdag kép nézése. ... és akkor a hangsávokról még nem is beszéltünk.
  2. Kvardekdu

    Ötletek A Fórumhoz

    @ lacylla Szeretném, ha megértenéd a problémánkat: 1080p / 120 perc / 2 GB esetén kb. minden 5. vagy 6. képpont kap majdnem elegendő információt a megjelenítéshez. A valóságban 5-6 pont osztozik egy pont szűkös információtartalmával. A lejátszónak és a tévének kellene kitalálni, hogy mit tegyen velük, ami a legjobbaknak se megy rendesen. Már tudom, hogy az anyagok jelenleg csak így vannak meg. Arra kérlek, ha ilyen csodákhoz jutsz nagyobb adatsebességgel, a hatékonyabb tárolás kedvéért ne csökkentsd le. Baráti üdvözlettel a filmeket megköszönve: Kvardekdu
  3. Kvardekdu

    Ötletek A Fórumhoz

    @ t17t „Előreláthatóan az m-1080p, 720p lesz a minimum” Pontosan ezt a módszert kifogásolta valamennyi írásunk! Ha csak a 1080p formátum a feltétel, feltölthetek egy 3 órás 1 GB méretű anyagot is. Elsősorban nem a formátum (1080p, 720p) számít, hanem a belső tartalma. A német műholdas HD tévé 720p, és az megy 12,5-15 Mbittel. Itt egy egyszerű képlet, ami biztosítja, hogy a HD anyag legalább 6-8 Mbit legyen, ami már nézhető nagyobb képernyőn is: A fájl mérete legyen percenként legalább 50 MB. 90 perc = 4,5 GB 120 perc = 6 GB (Sok feltöltő kb. ezt az arányt használja most is.) Amit valóban nagy felbontásúnak (12-16 Mbit) neveznék, annál a fájl mérete legyen percenként legalább 100 MB. 90 perc = 9 GB 120 perc = 12 GB
  4. Kvardekdu

    Ötletek A Fórumhoz

    Nagy felbontáson nem csak a formátumból eleve adódó képpontszám értendő! A képpontokhoz tartozó elegendő információtartalom is szükséges. A példák mindig sántítanak, de pl. egy pizza nem attól jó, hogy 32 centiméteres a mérete, elegendő szószt és feltétet is kell tartalmaznia. +++ Hová kellene tenni? Lehetne pl. egy „Kedvenc filmjeim” kategória, ahol nem a méret és a bitráta, hanem a film tartalma és a szereplők számítanak. +++ Véleményem szerint HD esetén az 1,5-2 Mbit kevés, ez az adatsebesség az SD anyagoknál szűken elegendő. A HD kép durván 4x több pontot tartalmaz, amit el kell látni elegendő információval. 6-8 Mbit körül már elfogadható képet kapunk. Irányadónak a 25+ német szabadon fogható HD műholdas közszolgálati csatornát tekintem, ahol az adatsebesség 12,5-15 Mbit körül van. Erősen cáfolom, hogy a nagyobb bitráta nem jelent többlet élményt. Az egyik kedvenc szórakozásom az, hogy a régi jó filmeket újranézem igen magas (25 Mbit feletti) adatsebességgel. Általában a bitrátát nem nézegetem és nem is számolgatom. Ránézésre is meglehet állapítani, hogy egy két órásnál hosszabb 2 GB méretű film 49”-os képernyőn nem lesz nagyon szép. Persze a tartalom és a szereplők ezt könnyen elfeledtethetik.
  5. Kvardekdu

    Ötletek A Fórumhoz

    Csatlakozom az előttem szólókhoz. Nem a képpontok mennyisége a lényeges, hanem a bitráta, pontosabban mindkettő, de inkább az adatsebesség és a képpontok ésszerű aránya számít. Sok képpont kevés bitrátával, csak egy HD/4K technológiával készült anyag. (Az Agora átlagos videó adatsebessége 1,829 Mbit.) Kettő javaslatom van: 1. Pontosabb (valós) címadás: A címben a felhasznált forrás adatai helyett a feltöltött anyag három fontos jellemzőjét kellene megadni: - játékidő - méret - adatsebesség Pl.: 1:55:14 / 12.3 GB / 15.3 (13.0) Mbit Az első a teljes bitráta, zárójelben a kép adatsebessége. A három adat ismeretében mindenki eldönthetné, hogy szüksége van-e az adott anyagra. Az összes többi információ lényegtelen: BR/4K/UHD/BD/1080p/1080i/720p ... Nem számít, hogy mi volt a forrás, csak a feltöltött anyag minősége a fontos. Nem feltételezem, hogy valaki tréfából 1 Mbit-es SD anyagot 30 Mbit-es 4K-ra konvertál. 2. Átnevezés és új minőségi feltétel: Nagy felbontású helyett nagy adatsebességű filmek legyen, ahol a bitráta pl. minimum 7,5 Mbit. Természetesen SD anyag is lehet, ha az adatsebessége eléri a meghatározott értéket. 4K-nak sincs értelme 2 Mbit-es adatsebességgel, ott minimum 15 Mbit lehetne a határ. SD/HD/4K helyett: A. 15 Mbit vagy nagyobb B. 7,5 Mbit vagy nagyobb, de 15 Mbit alatt C. 7,5 Mbit alatt A 7,5/15 Mbit csak javaslat, lehet 10/20 esetleg 5/10 is. El kellene kerülni, hogy egy 2 Mbit alatti videó adatsebességű anyagot HD-nek vagy 4K-nak nevezzenek. +++ Hangsúlyozom, hogy nem a feltöltőt vagy az anyagát kifogásolom. Az Agora az egyik kedvenc filmem. Sajnos csak DVD-n van meg.
×
×
  • Create New...