Jump to content
PirateClub.hu

fermin

Veterán
  • Pontszám

    11
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

Minden tőle: fermin

  1. Sziasztok! Az én elképzeléseim:
  2. fermin

    Kérdezz-Felelünk

    Igazán nincs mit! Amúgy ez is olyan, mint sok más hobbi: ha az első találkozás pozitív, könnyen droggá válhat Sok sikert, jó választást és jó fényeket!
  3. fermin

    Kérdezz-Felelünk

    Halli! Remélem még időben: amit szeretnél, az különböző képességeket igényel, de nem akarok a technikai részletekbe belemenni. A lényeg, hogy egy bridge gépet linkeltél be, amiben a Fuji eléggé otthon van (nem azt mondtam, hogy a legjobb, de talán darabra ők csinálják a legtöbb ilyent). Ezek sok mindenre alkalmasak, a kompaktok többségéhez képest fontos, hogy több manuális állítási lehetős van (záridő, rekesz). Azt tudni kell, hogy a komolyabb természetfotózáshoz elég durva szerkó kell, legalábbis objektív szintjén, arra ez nem igazán alkalmas, de 50E-s kategóriában egyik gép sem. Ha valójában tájképeket csinálnál, arra bőven jó, de pl. madárfotóhoz nagyon komoly teleobjektív szükséges, és ahhoz már tükörreflexes gép kell. A portréhoz meg nem árt külső vaku, rádiós kioldó, ha keményen akarod űzni, de tanulni arra is jó ez a bridge. Az ilyen gépeknek általában nagy a zoomátfogásuk, és nagy fényben jó képeket tudsz vele készíteni jelentős távolságról is. Amire ügyelj, ebben az ársávban többnyire ceruza akksik hajtják a gépeket, amivel nincs is baj, ha mondjuk egy szett Sanyo Eneloop-ot megveszel, saját töltőjével. Nem reklám, de kipróbáltam több márkát, nekem nem váltak be. A gyors mozgás alatt gondolom sportra célzol, ahhoz jó, ha van sportprogram a gépen, amíg meg nem tanulod, hogy manuálisan mit kell beállítani. Az, hogy mennyire lenne jó sportfotóhoz, nem tudni, de profi szinten az is nagyon durva befektetést igényel (gyors teleobjektív, komoly gép és gyors memóriakártya), és jól jön egy egylábú állvány is. Ha nem ebből akarsz megélni, akkor meg úgyis kiderül, hogy hogy bír egy focimeccset megörökíteni. Ha nem sportra gondolsz, akkor pedig a záridőt kell állítani, amit itt meg is tehetsz szabadon. A kompakt gépeken erre való a futó emberes beállítás, de ezen is lesz biztosan. Összességében jó lehet ez a gép, de mindenképpen próbáld ki, ha lehetséges, akár egy nagyáruházban, ahol van ilyen. Amit tarts szem előtt: még a bridge gépekben is elég kis érzékelő van, így szeretik a sok-sok fényt. Sötétedéskor/éjszaka és belső térben jól jársz egy minőségi állvánnyal. Abból egy egyszerű is jobb, mint a semmi, de érdemes idővel valami márkásabbat venni, mert ha lecseréled nagyobbra a gépet, még több értelme lesz az állványnak. Egy mondatban: tanulni, élményfotózásra, és emlékgyártásra jó lehet. Ha kipróbálás után is tetszik, a garancia időtartama és az ár is megfelelő, akkor jó döntés lehet. Bármit is veszel, néhány alap fotós könyvet vegyél ki könyvtárból, ami kezdőknek szól, mert csak úgy fogod tudni kihasználni a géped. Nem néztem, de lehet hogy Scott Kelby könyveket még itt is találhatsz az e-book topikban. Kezdésnek az ő 3 részes sorozatának az első kötetét ajánlom. Nem magyaráz agyon semmit, elmondja hogy milyen témához mit kell beállítani. Ő tükörreflexes gépet használ, de amiket leír, annak jó részét megtalálod egy bridge gépen is. Ha van kérdés, írj nyugodtan.
  4. fermin

    Linux emulátor xp alá

    Hi! Ha Linuxot akarsz, de nem akarsz particionálni, legegyszerűbb. ha egy Ubuntu-t raksz fel Windows alól, a Wubi telepítő segítségével. Semmi extra, egyszerűen letöltesz egy lemezképet innen: http://ubuntu.hu/letoltes/ubuntu a legjobb választás a 32 bites változat, annak gond nélkül kell a legtöbb gépen futnia. Ha nem akarod, még lemezre sem kell kiírni, Daemon Tools-zal becsatolva lehet telepíteni. Érdemes többször próbálkozni, mert volt hogy nem ment fel egyből. Egy RW lemezre azért kiírnám, és ha nem sikerül a telepítés winyóról, akkor arról futtatni. Annyit kell tenni, hogy megadod, hova tegye a rendszert, mennyi helyet adsz neki, és már teszi is. Viszont ez így egy teljesen működőképes Linux lesz, a gépet is ő fogja a GRUB bootloader segítségével tölteni - de ettől nem kell megijedni, egy listát látsz majd, hogy melyik oprendszert akarod indítani, és automatikusan az XP-t fogja indítani 30 mp után, ha hozzá sem nyúlsz. Ha megunod, le lehet szedni Win alól, mintha egy általad telepített program lenne /Programok telepítése és tölése/. Utána minden visszaáll a régire. Szerintem érdemes kipróbálni. Ha kérdés van, írj nyugodtan, amire tudok, válaszolok. /*Bocs ha nem jó tag-et használtam, javítsátok kérlek*/
  5. fermin

    2009 LEGJOBB FILMJE ÉS SOROZATA!

    Köszönöm a nyereményt, gratulálok én is mindenkinek, legfőképp azoknak, akik megszervezték ezt a játékot! Csatlakozom több előttem szólóhoz, hogy jó volt ez a lehetőség, ahol elég parázs kis csevely alakult ki, és érdekes nézőpontokat láthattunk a filmes és tévés világról. bucmac álláspontjával teljesen egyetértek, de szerintem a többiek se filmkritikusok akartak lenni, csak mindenki hozzátette a személyes meglátásait, és végülis egy fórum erre való. Saját aspektusom így a végére, hogy nehogy azt higgyétek hogy nekem nincs olyan a művészfilmet a közönségfilmtől mindenképpen el kell választani - aki mélyenszántó gondolatokra vágyik, az nagyobb eséllyel találkozik ilyenekkel art moziban, tékában, vagy néha tévében, és ez főleg az utóbbi évekre igaz. Az külön szerencse - sajnos - ha a moziban ráakadunk olyan filmre, ami van olyan jó, hogy bármi miatt meg akarjuk újból nézni. Mert szerintem az a jó film ismérve, hogy megszeretjük a karaktereket, idézünk belőle poénokat, vagy egy jelenet eszünkbe jut 10 év múlva is. Hogy emögött James Cameron áll, vagy egy elsőfilmes rendező, az meg körülbelül tökmindegy. Az átütő siker (=bevétel) miatt aggódjanak a producerek meg a színészek. Így visszaolvasva látom hogy hasonló gondolatokat fogalmaztam meg, mint sokan mások, de a lényeg, hogy mindent a maga helyén kell kezelni - a színészi játék nem hasonlítható össze a CGI effektekkel, a profi dramaturgia meg egy újszerű operatőri trükkel. Ha egy-egy blockbusterből levesszük a csillogást, nyilván a kanyarban nem lesz az olyan filmekhez, amikben egy kamera volt összesen, és néhány színész adta a tudása legjavát (direkt címek nélkül). Azt hiszem sikerült megtalálnom a lényeget: Jó (megfoghatatlan dolog, de néhány idevágó jelző: ötletes, fordulatos, megható) nem feltétlenül egyenlő Sikeres.
  6. Halli! Kösz mindkét kollégának! A szűk keresztmetszet lehet a gép is, bár hasonló határesetnek tűnik - AMD Athlon 3000+, őneki az effektív teljesítménye szintén 1800 körül van, 1 giga Kingston HyperX RAM - de az Asio4all-t meg fogom próbálni, hátha okésabb lesz, de fogok majd progit is cserélni, meg persze kártyát ha lehet. Aztán majd csak beindul a zúzda
  7. Halli! Előre is elnézést, ha nem ide illik a mondandóm, de nem akartam a szoftverekhez írni, mert alapvetően nem is olyan a gond. A következő a nyűgöm: cimborám szóló gityóját megkaptam kölcsön, régi alap műszer, jó lesz tanulni rajta. A gáz az hogy kombóm nincs még, így számítógép+virtuális erősítő /Amplitube/ /kombinációval próbálkozok. Csak próbálkozok, mert a csodás alaplapi hangkarit nem tom belőni (5.1-es Realtek). Tudom hogy mindenki fújol meg minden de ez van, ezzel kell boldogulnom. A line-inbe betoltam a hangszert kis jack-ra átalakítva, de max. csak sípolást hallok rajta. A hangkártyát próbáltam cserélni egy külső Genius 5.1-re, de annak meg a drájvere volt gázos vmiért. Felületnek a DirectX-et választottam, mert a saját Asio nevűjéből semmiféle hangot nem tudtam előcsalni. Ha vkinek sikerült már ilyennel boldogulni, kérem írja meg hogyan. Köszi előre is.
  8. swen, ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz, de csatlakozom a kollégákhoz: házból olyant vegyél ami tetszik, de én erőltetnék egy táp nélküli Spire-t, Foxconn-t vagy Cooler Master-t /pl. Centurion 5 - 5db nagy bővítőhely, alu előlap, porszűrő betétekkel, kék előlapi LED-ek, oldalt légkürtő a procihoz, és 2 gyári hűtő: egy elől egy hátul/. Sztem kicsit drága egy Thermaltake és nem hiszem hogy megér annyit neked. Tény hogy jók, de amit megtakarítasz, azt elköltheted másra is pl. monitorra: sztem ha 19-est veszel akkor legyen inkább normál, nem széles (wide) mert ekkora képátlónál kicsi a képmagasság, plusz nem hiszem hogy minden játék gond nélkül alkalmazkodik a széles monitorok extrém felbontásaihoz, márpedig TFT-t fizikai felbontáson illik meghajtani. Ha már széleset akarsz akkor érdemes minél nagyobbat 20-ast, vagy inkább 22-est. /Ez olyan mint anno a 72cm 16:9-es TV-k anno amik olyan magasak voltak mint egy sima 55-ös/. Tény hogy 80-90E alatt mindegyikben ugyanolyan TN+ panel lesz, de az elektronika különbözhet, meg persze a szolgáltatások is. Véleményem szerint felesleges összehajtogathatós meg mélynyomós monitort venni, inkább a DVI csatlakozó ami számít, meg hogy normálisan elérj menüből mindent. Ezért nem vennék gombok nélküli TFT-t, mert ki akar játék közben kilépni hogy fényerőt állítson szoftveresen (ha a játékban nincs ilyen persze). Ami hatalmas becsapás és általában felesleges is, az a dinamikus kontrasztarány, mert a hagyományos kontrasztérték szinte minden panel esetén 600:1 vagy 700:1. A vicc az hogy nemrég ismerősnek vettünk egy Sungoo monitort, amit a M*dia meg a S*turn forgalmaz, 5 év garanciával, és teljesen jónak tűnt minden paramétere. A javítást is ők végzik, tehát elvileg nincs para. A pixel garancia meg tök jó dolog, de hiába volt kicsomagoláskor egy haverom új LG monitorán vagy 3 fényes képpont, nem rohantunk visszavinni. Annál rosszabb egy ilyen se lehet. Nem azt mondom hogy bármelyik gagyi márka jó, de ezzel pl. pont mákunk volt eddig úgy fest.
  9. tkrisz007: teljesen egyetértek. Szívem szerint ezt javasoltam volna én is, csak attól próbáltam óvni nehogy valami elavult Dx 9-est rásózzanak mondván, hogy "óccsó". Memória: persze hogy számít, de önmagában kis órajelű memória, keskeny sávszélességgel nem képes csodákra hiába van belőle akár 512 mega. A 8600GTS-nél gyengébbet meg egy ilyen árfekvésű gépbe tenni meg szerintem gáz, ezért ezt írtam. Na most megmagyaráztam a bizonyítványt reméljük, swen most már eleget tudsz ahhoz ne tudjál dönteni Ja amúgy hangfal: szerintem ha van hifi tornyod akár egyszerűbb is, egy kábé 600Ft-os kábellel kiviszed a hangkártya jelét a hifi hangszóróira, és nem kell 5-10 rugóért megelégedni egy kis sztereó esetleg 2.1 hangfalpárral, vagy belenyomni súlyos tízezreket egy komolyabb Creative vagy Logitech számítógépes hangrendszerbe.
  10. Háj! A gepbolt.hu-n van gépösszerakó, ha mindenképpen ki akarod azt is próbálni. Személy szerint top alaplapot nem javaslok, mert rakat f/sságot tud amit sosem használsz ki. Ami átlag júzernek kell azt megfelelő chipkészlettel bármelyik lap tudja. És mielőtt rámtámadnátok, hogy ez hülyeség, gondoljatok bele hogy pl. minek egy SLI egy olyan gépbe amivel játszol ugyan, de a felső középkategóriás VGA-t is úgy spórolod bele, illetve minek a HDMI csatlakozás ha nincs LCD TV-d. Meg kell fontolni azt is, hogy átlag júzer nem tuningol, így a tuning opciók nagy hányada kihasználatlan marad, viszont fizettél érte. Az átlag júzert most megmagyarázom kicsit: elég sokat játszik, filmeket néz és netezik is, néha babrál képeket Photoshoppal vagy ilyesmivel. Szóval mindent csinál. Ezért fontos hogy a gép stabil legyen, de később is bővíthető. Ettől lesz időtálló - már amennyire egy számítástechnikai termék/szórakoztatóelektronikai cucc az lehet. A köv hsz-ben folytatom, hogy ne legyen túl hosszú. Ami nagyon számít hogy márkás dolgokat vegyél, de ez nem azt jelenti hogy a legdrágábbat, pl.: Alaplap - Asus, MSI, Gigabyte kábé bruttó 20-25-ig, Proci - nekem AMD van, de ha megengedheted akkor Core 2 Duo - ez lehet combos, Proci hűtő - pl. az Arctic Cooling gumis felfüggesztésű cuccai nagyon jók és nem olyan sok pénzért RAM - Kingston, Kingmax is megfelelő, bár inkább stabil mint tuning /Geil, Corsair is jó lehet de OCZ már túlzás sztem/ VGA - mindenképp DirectX 10-es kártya legyen, és ott se a memória mennyisége számít hanem a sávszélessége, meg a GPU teljesítménye, és a shaderek száma - ezt te tudod mit vállalsz be, de tény hogy a csúcskártyák irtó gyorsan avulnak, a legjobb egy felső középkategóriás, ha van rá akkor pl. GeForce 8600GTS, ODD - LG-k jók és olcsók, de én a Pioneer-ben bízok abszolút. Lightscribe +1k, spórolni nem érdemes rajta, de nem is fogod kihasználni nagyon, és egyenlőre úgysem tud színes mintát égetni. Egyenlőre még jobbak az IDE-sek HDD - Samsungok újabban halnak el ahogy több boltos havertól hallom, viszont a WD-k jók. Mindenképp SATA legyen Táp - ez nagyon fontos mert ha nem stabil az áramellátás akkor az új géped szép lassan gallyra megy, vagy nagy túlfesz esetén hirtelen hal meg! Mindenképp márkás legyen: FSP, Chieftec, Enermax de nem kell 25-ért venni mert az meg túlzás 400 v. 450W márkás táp a legtöbb gépet elviszi /a gagyi 500-as pl. sose ad le 500-at csak névleg. Codegent nem szidom de inkább kerüld el ; )/ bruttó 15 körül van jó. ház - anyagból legyen, ne a legvékonyabb lemezből, és a szellőzése legyen megfelelő /nem kell bele 15 venti, de legalább elöl-hátul legyen egy 8 vagy 12 centisnek hely, és az se árt ha van porszűrője a ventiknek. A bővíthetőség sem utolsó szempont meg a kivezetések (audio, USB-k) elhelyezése. Olcsók a Spire-ök és elég szépek és a Foxconn-ok is. Ha ütősebbet akarsz akkor Cooler Master vagy pl. Chieftec - ez olyan 20-nál ne legyen több, kivéve ha pl. Chieftec és van benne táp /táp nélkül nincs értelme drágábbat venni/ Monitor - Samsung vagy LG, lehetőleg DVI csatlakozós pl. Samsung 932BF kb. 65E vagy LG 1953TR - kb. 52E egyenlőre ennyi, nem veszem el a helyet a többiek elől, ha lesz reakció majd írok még pár gondolatot. Amúgy tényleg megfontolandó egy egyszerűbb PC /akár 200-220-ért monitorral/ és egy konzol pl. Wii vagy Xbox360 beszerzése.
×
×
  • Create New...