Jump to content
PirateClub.hu

bumbayo

Veterán
  • Pontszám

    148
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

  • Nap nyertese

    16

bumbayo utoljára ekkor nyert: Március 7 2018

bumbayo kapta a legtöbb kedvelést a tartalmaira!

1 követő

Profile Information

  • Neme
    Férfi
  • Lakhely
    Nekeresdfalva, az első csillag balra

Legutóbb itt jártak

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

bumbayo's Achievements

Jómunkásember

Jómunkásember (7/24)

2.3k

Közösségi hírnév

  1. Jiří Marek: Prága város panoptikuma Fent van:
  2. a Digitális Könyvek, Tutoriálok (DL) oldalon a Filmregények regényekből készült filmek topik teljesen felesleges. Olyan konyvek kerulnek feltoltésre, amelyek már párszor fenn vannak az oldalon.
  3. William Faulkner: A hang és a téboly Míg fekszem kiterítve [Epub formátum] William Faulkner (1897-1962) az amerikai Dél krónikása, a klasszikus nagyepika századunkban szinte egyedülálló mestere. Húsz regényének, öt novelláskötetének legtöbbje összetartozik, együtt adja ki a képzelet alkotta Yoknapatawpha megye történetét. Ebben a csaknem százötven évet átfogó színjátékban „az ősrégi, egyetemes igazságok, az együttérzés és önfeláldozás, a szerelem és becsület, a szánalom és büszkeség” nagy emberi témái bontakoznak ki előttünk tragikus sorsok tükrében, a létezés alaptörvényeit megvilágítva. Ez a két regény a faulkneri életmű két mesterműve. Az 1929-ben megjelent A hang és téboly az átokverte Compson család históriája, amelyben az író végleges ellentéteket markol össze: durva komikumot és emelkedett hősiességet, bűnt és bűnhődést, múltat és jelent, fehéret és feketéket. Négyen mondják el ugyanazt a mesét, s előadásukban együtt szólal meg az emberi önkifejezés két lehetősége: „a hang”, vagyis az értelmetlen fájdalom történelem előtti üvöltése, és a „téboly”, azaz a gyötrelmesen érzékeny huszadik századi tudat önmagát tagadó-bizonyító belső párbeszéde. A Míg fekszem kiterítve (1930) más környezetet mutat be. Meghal egy tanyasi öregasszony, s a családtagok szekérre rakják a koporsót, hogy az elköltözött földi maradványait a városban, rokoni csontok közt helyezzék örök nyugalomra. Viszontagságos úton szekereznek végig, hogy végbevigyék, amire vállalkoztak. Komikus eposz ez a történet, amelyben a felbomlás szörnyűsége és az emberi összefogás nagyszerűsége fonódik össze szerves egységgé.
  4. Mihail Zoscsenko Limonádé „Kifizettem a harminc rubelt a két fényképért, és mentem a rendőrőrsre. A rendőrőrmester hozzálát, hogy beragassza a képemet. Egyszer csak azt mondja: – De hiszen ez egy fehérszemély! – Már hogy volna – mondom – fehérszemély! Férfi, zakóban. Mire az őrmester: – Hogy az ördögbe volna férfi, amikor brosstű van a mellén! Ebből a brosstűből látom, hogy nő. Ránézek a fényképre – látom, csakugyan nő. Zakója alatt áttetsző selyemszövet blúz. Mellén tájképet ábrázoló brosstű. De a frizurája: férfifrizura. Az arca meg – akár az enyém. Azt mondja az őrmeste: – Valódi fényképpel jöjjön ide. De ha még egyszer női vagy gyerekfényképpel jelenik meg, aligha távozik innen, mert az a gyanúm, hogy idegen ember külseje alatt álcázza magát.”
  5. Václav Cibula – Cyril Bouda: Prágai regék / epub / „Az egyik óvárosi főúri palotában megbetegedett az idős gróf. Arca megsárgult, lesoványodott, szemlátomást közelgett utolsó órája. A lélek már csak hálni járt belé, s a háziorvosa hiába próbált ki rajta minden ismert drága orvosságot. Mikor tudománya végére ért, összehívta Prága legjobb orvosait, de senki sem bizonyult bölcsebbnek: az egyik ezt írta elő, a másik amazt, egyesek sűrű szirupot és hamis olivabogyót ajánlottak, mások eret vágtak rajta, de a gróf állapota napról napra rosszabbodott, s már-már búcsúzott az élettől. Egyszer aztán a gróf idős komornyikjának eszébe jutott, hogy messze, a Krakonoš bércei tövében él egy híres doktor, akihez a közeli környékről és messze földről is özönlenek a betegek. Az öreg szolga kihasználta az alkalmat, amikor a beteg egyedül volt, az ágyhoz lépett, s így szólt: – Ne vegye zokon méltóságod, hogy alkalmatlankodni merészelek. De mikor látom, hogy a tudós urak csak gyötrik méltóságodat, de méltóságodnak semmi haszna a nagy tudományukból, szíves örömest javasolnék valakit, aki vissza tudná adni méltóságod egészségét. Nálunk, a Krakonoš hegyei alatt él egy Kytl nevezetű orvos. Goromba és furcsa ember, de úgy tud gyógyítani, mint senki más. Ha méltóságod megengedi, én érte küldenék.”
  6. Angel Karalijcsev – Nyikolaj Todorov A gólya Szilján /// epub //// „Amikor még a folyók fölfelé folytak, a topolyafa pedig gyökerekkel az égnek nőtt; a disznó a felhőkig repült, a hal meg éneklésben versenyre kelt a csalogánnyal; a birka farkas evett, az egér pedig egérlyukba gyömöszölte a kandúrt … akkortájt mindenféle csodadolgok estek” Bizony, mi minden elő nem fordul a mesékben! Vénember megfiatalodik, leány legénnyé, legény gólyává, padisah papagájjá válik; nehéz volna elősorolni mind a kalandokat, viszontagságokat, melyeken mesehőseink keresztülmennek. Kötetünk bolgár, török, görög, albán, román, szlovén, horvát meséi főszereplőinek is keményen meg kell küzdeniük, míg elérik az áhított nyugalmat, boldogságot. Induljunk velük kalandos útjaikra, izgalmas, veszélyes vállalkozásaikra, gyönyörködjünk a mesés tájakban s a lépten-nyomon megtörténő csodákban. EPUB A gólya Szilján.epub
  7. Inoue Jaszusi Utazás a Fudaraku-paradicsomba Elbeszélések Tartalom: A vadászpuska; Azáleák a Hira-hegyen; Utazás a Fudaraku-paradicsomba ​ Kiszáradt, fehér folyómeder. A sivár magányosság jelképe. Inoue Jaszusi elbeszélései közös problémája: az emberi magány. Miszugi Dzsószuke, Miike Suntaró és Konkóbó szent atya életük válságos pillanatában mind magukra maradnak, s szembe kell nézniük a múlttal. Életük nagyon is különbözőképpen folyik. Miszugi Dzsószuke két nő között vergődik, s végül elhagyja a felesége, és meghal a szerelme; Miike Suntaró csak a tudománynak él, családjával ridegen bánik, barátai elmaradnak mellőle, csak soha el nem készülő könyvéhez lehet hűséges: Konkóbó szent atya egy lélekvesztőben a tengerre száll, hogy elérje a Fudaraku-paradicsomot, amelyben maga sem nagyon hisz, s amíg felkészül élete utolsó útjára, sorra elvonul előtte a korábban tengerre szállt szent emberek alakja, akik hivőn vagy hitetlenül a végtelen hullámokra bízták magukat. Ki-ki másként néz szembe önmagával.
  8. Sükösd Mihály (szerk.) Üvöltés Vallomások a beat-nemzedékről ​ Az ötvenes évek amerikai fiatalsága kételyeinek, egzisztenciális helyzetéből adódó nyugtalanságának, rossz közérzetének kifejezője-hangadója a beat-nemzedék irodalma. Ez a nemzedék McCarthy pápasága idején eszmélt a világra, a koreai háború frontjelentéseit olvasta a főiskolai tankönyvek mellé, a totális pusztulás nukleáris reklámjaival és fenyegetéseivel találkozott a mozivásznon és tévé-ernyőn, s később sem felejtette el emlékeit. Huszadik évük körül a jövő, a napról napra közelgő „felnőttség”: az átlagpolgár szürkesége rémlik fel előttük fenyegető árnyként. Láthatatlan, de olajozottan működő csavarnak lenni a gépezetben, leszokni az álmokról, később a véleményalkotásról. Ha mindez átfut a tudaton, nem személytelen gondolatok, hanem fogalmaknál elevenebb képek sorában – ilyenkor tör elő az üvöltés, amely a beatirodalom és a beat-zene számos alkotásának cime, és tagolatlan kétségbeeséssel adja ki mindazt, amit lázadásuk nem tud és nem akar értelmi felismeréssé szilárditani.
  9. ​ A Hordómese a korabeli angol irodalom kiemelkedő szatírája. Swift maga így vélekedett róla évtizedekkel később: "Istenem, milyen tehetséges voltam, amikor ezt a könyvet írtam!" Akárcsak későbbi szatíráiban, Swift a Hordómesében is kíméletlen támadást indított korának erkölcsi-politikai visszásságai ellen. Mint igazi felvilágosodott racionalista, a legfőbb veszélyt a szabadjára engedett szenvedélyek, az esztelen fanatizmus eluralkodásában látta. A humor éles pengéjével kíméletlenül felboncolta és nevetség tárgyává tette mindazt, ami rendellenes, túlzásba vitt, csalárdul meghamisított, kártékony.
  10. Hogyan jutott csodálatos kincseihez Abul Kászim? Milyen furcsa kalandokat élt át Világjáró Abdulláh a tengeren? Milyen madár is a rukmadár? Milyen hatalmat adott viselőjének Salamon király varázsgyűrűje? Hogyan nyerte el Khallaf herceg Turandot hercegkisasszony kezét? A régi Kelet pompája és nyüzsgő mindennapjai elevenednek meg a lapokon: királyi kertek és bagdadi utcák, csodálatos paloták és tengeri kikötők élete, a levegőben dzsinnek és szárnyas óriások, az utcákon elfátyolozott arcú nők. Egy különös, varázslatos keleti mesevilág titokzatos, talányos kérdéseire kap választ az olvasó Az Ezeregynap legszebb meséi című könyvben, amelyet egy több száz éves perzsa mesegyűjtemény alapján Vázsonyi Endre írt.
  11. ​ Elbeszélései látszólag apróságokról, jelentéktelen dolgokról beszél: egy idős hölgy derűsen üldögél egy parkban, egy fiatal pár kineveti régimódi rókaprémjét, és ezzel elrontja hangulatát – még szokásos vasárnapi süteményét sem veszi meg. Az írónő érzékenysége, finoman szatirikus látásmódja ezekben a felvillanásokban is az emberi sorsok mélységét, az élet teljességét ragadja meg.
  12. William Hjortsberg: Angyalszív — doc, epub formátum — Az 1959-ben játszódó Angyalszív bravúros főhajtás a klasszikus hard-boiled irodalom előtt: Hammett és Chandler keménykötésű, cinikus magánnyomozó főhőse vágja-verekszi át magát egy sátáni konspiráció dzsungelén – egy tizenöt éve eltűnt slágerénekes kihűlt nyomait követve. Hjortsberg személyes helyismeretével, költői fantáziájával és finom nyelvi humorával szokatlan elemeket ad a kemény krimik minden tekintetben precízen rekonstruált téma- és formavilágához. Miközben a regény lapjain pusztulásra ítélt épületeivel és kihalás szélén álló, jellegzetes figuráival együtt megelevenedik a korabeli New York, a megkeseredett, kiégett, középkorú főhős vudu-hívőket, varázslónőket és sátánimádókat útba ejtve jut egyre közelebb a döbbenetes igazsághoz – amely még azok számára is tartogat néhány meglepetést, akik pontosan ismerik a filmet.
  13. Szvák Gyula Iván, a félelmetes (djvu formátum) A középkori Oroszország egyik legellentmondásosabb alakját néhány feldolgozásból – köztük Eizenstein filméből – már ismerhetik a magyar olvasók. A híres-hírhedt cár értékelése hosszú évszázadok óta vita tárgya: aktuálpolitikai megfontolásokból hol pozitív, hol negatív figuraként tűnik fel a tudományos és irodalmi feldolgozások lapjain. Szvák Gyula, akinek az orosz középkorról több tudományos publikációja jelent meg, már kötetének címével is jelzi, hogy szembefordul az egyként elfogult Rettegett és Rettenetes Iván-képpel. S ahogy a cár orosz jelzőjének – a Groznijnak – leghívebb fordítása: a „félelmetes”, úgy törekszik a szerző a hiteles, objektív Iván-kép megrajzolására. S bár a könyv főszereplője kétségtelenül az érdekes egyéniségű cár, az olvasó – legyen szakember vagy érdeklődő – érett formában, egyéni szempontokkal, roppant instruktív módon kifejtett, árnyalt összefoglalást kaphat az orosz középkor mindennapjairól, gazdasági, társadalmi, kulturális életéről.
  14. Pavol Dobšinský: Az aranyagancsos szarvas Szlovák népmesék ——— epub + doc formátum ——— ​ Hej, be jó dolguk volt akkoriban a lányoknak! A kutyák mosogattak, a macskák törölgettek, a ludak söpörték tisztára a szobát, a halak sulykolták, öblögették a szennyest a Garam vizében, és a tiszta ruhát a bocik teregették. A fehérnép meg csak ült-ült a kemencepadkán, a kisujját se mozdította, s mégis mindegyiknek bekötötték a fejét. De ne féljetek, lányok! Mindez divatba jön újra: a malacok ismét bocskorban fognak futkározni, a békák megint főkötőt viselnek majd, és a csacsik sarkantyúpengetésétől lesz hangos az utca! És akkor nektek sem kell már többé mosogatnotok, törölgetnetek, söprögetnetek, ruhát mosnotok, teregetnetek; ölbe tett kézzel üldögélhettek majd a lócán, s egyikőtök sem marad pártában. Mindnyájan szívetek szerint való párra leltek majd, éppúgy, ahogy az Aranyhajú lány is megtalálta a párját. Hogy hogyan találta meg? Mindjárt megtudjátok, hiszen épp ezt akarom nektek elmesélni.
  15. Truman Capote: Álom luxuskivitelben / Meghallgatott imák (.rtf formátum) ​ A Meghallgatott imák című nagyregény ötlete 1958-tól szinte haláláig foglalkoztatta Capote-t. Amerika leggazdagabb emberei között forgolódott, megismerte gondolkodásmódjukat, titkaikat, perverzióikat, s ezekből az élményeiből akarta megalkotni élete főművét, amellyel, úgy remélte, Proust mellé kerül a világirodalomban. A nagy műből azonban az egyre súlyosabb magánéleti válságokba és alkoholizmusba süllyedő író csak néhány fejezetet írt meg: Capote-életműsorozatunkban most először ezeket is közreadjuk magyarul. A nagyregény ugyan nem született meg, de az elkészült három fejezet ragyogó olvasmány: Capote sziporkázó stílusban és meghökkentő nyíltsággal mesél azokról az emberekről, kiknek imáit meghallgatta az Úr – dúsgazdagok, bármit megtehetnek… csakhogy a siker mögött olyan titkok lapulnak, melyeket említeni sem szabad. Capote pedig, akit addig ajnároztak az előkelő körök, akinek szépséges „hattyúk”, a legszebb amerikai nők voltak a barátai, egyszer csak nekiállt, hogy mindent elmeséljen róluk: hogy „fikciónak”, „irodalomnak” álcázva a lehető legnyersebben megírja érzelmi és szexuális életüket, kínjaikat, boldogtalanságukat, sőt bűncselekményeiket is… A folyóiratban megjelent fejezetek valósággal megrengették az amerikai dúsgazdagok zárt világát, s Capote-val gyakorlatilag minden addigi barátja megszakította a kapcsolatot. Élete végéig mondogatta, hogy készülnek az újabb fejezetek, sőt idézgetett is belőlük, de hogy valóban továbbírta-e a regényt, az máig sem derült ki. Tartalom Álom luxuskivitelben (Bartos Tibor) Meghallgatott imák (Bart István) ::: Joseph M. Fox: Elöszó ::: Romlatlan szörnyetegek ::: Kate McCloud ::: La Côte Basque​
×
×
  • Create New...