Jump to content
PirateClub.hu

És újra támad a tintahal!!!!


SomeOne
 Share

Recommended Posts

Óriás tintahalak garázdálkodnak Kalifornia partjainál

 

A tengervíz felmelegedése és a tonhal túlzott halászata vezetett ahhoz, hogy a kétméteres, agresszív ragadozók Mexikóból Kalifornia partjaihoz költöztek.

 

dn12315-1_500.jpg

 

Az utóbbi hetekben sosem látott mennyiségben tűntek fel Kalifornia partjainál egy óriás tintahalfaj, a Humboldt-kalmár (Dosidicus gigas) példányai. A kétméteresre megnövő, 1000-1200 fős falkában vadászó ragadozók már a kaliforniai vizek halállományát veszélyeztetik. A New Scientistnek nyilatkozó szakértők a globális felmelegedés és a tonhal túlzott halászatának együttes hatását sejtik a jelenség hátterében.

 

A Humboldt-kalmárt először 1997-ben, az El Nino idején észlelték Kalifornia partjainál, ahol 2002 óta állandó lakónak számít (a populáció alakulását és a tintahalak vándorlását 1989 óta figyelik a Monterey Bay Aquarium Research Institute műszerei). A tintahalak eredetileg Dél- és Közép-Amerika trópusi vizeiben élnek ? ahol Rojo Diablo, vagyis vörös démon néven ismerik és félik a halászok -, azonban az utóbbi évtizedben az óceán vizének felmelegedése arra késztette őket, hogy északra vonuljanak (Alaszka partjainál is megfigyeltek már néhány példányt).

 

http://www.youtube.com/watch?v=OBg0k9GbHiw

 

Mivel a kalmár és a tonhal ugyanazokkal a kisebb halakkal táplálkozik, ráadásul a tonhal előszeretettel vadászik a fiatalabb tintahal-példányokra is, a tonhalak lehalászása és a számuk csökkenése ahhoz vezetett, hogy a Humboldt-kalmár túlszaporodott.

 

A Humboldt-kalmár egy év alatt fejlődik ki kétméteres és 45-50 kilós agresszív ragadozóvá; a kannibalizmus sem ismeretlen a nagyobb populációkban. Az emberevő óriás tintahal rendszeresen felbukkanó legendájára azonban a mai napig nincs bizonyíték ? már csak azért sem, mert a kalmár ritkán merészkedik a 200 méteres mélység fölé.

Link to comment
Share on other sites

mert ahogy a cikk is írja 1000-1200 falkákban vadásznak és gondolom nem 1 halra vadászik mindenki!!!

 

szal ha belegondolsz és mindenki eszik 10 halat 1 nap az már 10 000 -12 000 hallal kevesebb!!! és mind ez csak 1 nap alatt!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...