Jump to content
PirateClub.hu

A Gmail-es jelszavak kiszivárgása


Mosogatorongy
 Share

Recommended Posts

Felmérés dátuma 2016. április 12. 14:35

pas1.jpg

 

Néhány nappal ezelőtt írtak arról, hogy kiszivárgott 15 ezer magyar gmailes jelszava. Egy ideig el is lehetett érni az adatokat sima szöveg formátumban, aztán fél nap után törölték. Összefoglaljuk, mit érdemes megtanulni az esetből.

A magyar adatokat közzétevő hackerek nem a Gmailt törték fel, hanem a futóversenyeket szervező Budapest Sportiroda rendszerét, a futanet.hu oldalt, ezen keresztül szivárogtak ki a regisztrált felhasználók e-mail címei és jelszavai. Az információk egy észtországi fájlmegosztó portálon jelentek meg, az ügyet pedig az Origo hírportál fedezte fel.

Többen is ellenőrizték a saját címüket, a jelszavak jók voltak, bár sok esetben régiek: volt olyan, amelyiket már egy éve lecseréltek. Mivel az iroda nem tárol bankkártya információkat, azokat nem lophatta el senki, a honlap ugyanis egy biztonságos, többlépcsős fizetési felületre irányítja át a felhasználókat.

De mit lehet kezdeni tizenötezer magyar felhasználó e-mail címével és jelszavával? Az adatok értékét elsősorban az adja, hogy az emberek ugyanazzal az e-mail címmel regisztrálnak a legtöbb honlapra, és a felmérések szerint hét emberből legalább egy lustaságból ugyanazt az egy jelszót használja az összes létező fiókjához, igénybe vett szolgáltatáshoz.

Tovább tetézi mindezt, hogy sok esetben ráadásul éveken keresztül így használják, sőt még a pénzmozgásokkal kapcsolatos weboldalakon, például a bank honlapján vagy online piactereken is. Egy ilyen lista éppen ezért sokat ér a feketepiacon, hiszen mindenhol, ahol az adott e-mailcím szerepel, próbálkozni lehet az adott jelszóval is.

Hogyan védekezhetünk? Azon túl persze, hogy egyedi és erős jelszót használunk mindenütt, valamint ezeket rendszeres időközönként - akár történik incidens, akár nem - lecseréljük. Persze ha valamilyen betörés, szivárgás, eszközlopás történik, akkor az azonnali csere kötelező. Itt jöhet jól például a két faktoros azonosítás, amely a banki ügyletek esetében is elterjedt, és használata megnehezíti a bűnözők számára az életet.

Forrás: antivirus blog

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...