Jump to content
PirateClub.hu

BAFTA-díjátadó 2018


t17t
 Share

Recommended Posts

A Három óriásplakát Ebbing határában kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján, írja az MTI.

A filmet kilenc díjra jelölték, és ötöt el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett rendezvényen. Martin McDonagh forgatókönyvíró és rendező alkotása kapta a legjobb filmnek, a legjobb brit filmnek és a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat. Emellett Frances McDormandnek ítélték a legjobb női főszereplő díját, és Sam Rockwell lett a legjobb férfi mellékszereplő.

 

A legtöbb, 12 jelölést A víz érintése kapta. Guillermo del Toro filmje kapta meg a legjobb rendezőnek járó BAFTA-díjat, valamint a legjobb produkciós tervezésért és a legjobb eredeti filmzenéért járó díjat a londoni Royal Albert Hallban. 

A harmadik nagy BAFTA-reménységet, a Winston Churchill háborús éveiről szóló A legsötétebb órát kilenc díjra jelölték. A fődíjak közül a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat kapta, amit Gary Oldman vehetett át.

A legjobb film kategóriájában a Három óriásplakát mellett a Szólíts a neveden! (Call Me By Your Name), A legsötétebb óra, a Dunkirk, és A víz érintése versengett.

A Dennis Villeneuve rendezte, producerként Ridley Scott által jegyzett Szárnyas fejvadász 2049 nyolc kategóriában indulhatott a brit filmszakma legrangosabb díjaiért, akárcsak a Christopher Nolan rendezésében készült Dunkirk is. A Blade Runner 2049-nek végül a legjobb fényképezésért és a legjobb különleges látványhatásokért járó elismerést ítélték, a Dunkirk pedig a legjobb hanghatásért járó BAFTA-kitüntetést kapta.

A vasárnap éjszakába nyúló gálán Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, a brit trón várományosa, a filmakadémia elnöke bejelentette: a legrangosabb elismerést, a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia tagságát Ridley Scott kapja. A BAFTA-tagságról szóló oklevelet Kenneth Branagh nyújtotta át.

A 80 éves Scott  köszönőbeszédében azt mondta: gyanúja szerint az elismerés mögött akár az a meggondolás is állhatott, hogy "adjunk már ennek is valamit, mielőtt túl késő".

A brit filmakadémia korábban a  tagjai közé emelte Charlie Chaplint, Alfred Hitchcockot, Steven Spielberget, Sean Conneryt, Elizabeth Taylort, Stanley Kubrickot, Anthony Hopkinst, Laurence Oliviert és Judi Denchet.

A gálán több világsztár feketébe öltözött a munkahelyi szexuális zaklatások áldozatai iránti szolidaritás jegyében. Fekete kosztümben jelent meg mások mellett Angelina Jolie, Jennifer Lawrence, Salma Hayek és Kristin Scott Thomas is. Feltűnést keltett Katalin hercegnő, Vilmos felesége, aki ugyan nem fekete, de csaknem feketés színben játszó sötétzöld ruhát viselt, amelyet fekete öv és fekete kézitáska egészített ki.

A vasárnap esti BAFTA-gála elé időzítve több mint kétszáz brit és ír filmcsillag aláírásával nyílt levél jelent meg a The Observer című baloldali lapban, amiben a munkahelyi szexuális zaklatás jelenségének azonnali felszámolását követelték nemcsak a film világában, hanem a társadalom minden szegmensében. Az aláírók között szerepelt Emma Thompson, Keira Knightley és Emma Watson is. Emma Watson egymillió fontot (350 millió forintot) adományozott a szexuális zaklatás elleni fellépés összehangolására létrehozott alapítványnak.

 

/index.hu/

logo_master.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...