Jump to content
PirateClub.hu

Földönkívüli eredetű baktériumok nyomát találták meg egy meteoritban


retry
 Share

Recommended Posts

Az ősi marsi élet bizonyítékát, baktériumok nyomait találták meg a NASA kutatói az Allen Hills 84001 kódnevű meteoritban.

 

Az alig kétkilós kődarabot [1] 1984-ben gyűjtötte be egy amerikai expedíció az Antarktisz keleti részén, az Allan-hegységben (innen a neve). A korabeli vizsgálatok azt mutatták, hogy a lelet eredetileg a Marsról származik, ahonnan 15 millió éve vált le egy nagyobb meteor becsapódásakor. Évmilliókig keringett az űrben, majd 13 ezer éve ütközött neki a Földnek.

 

1996-ban nagy vihart kavart a NASA tudósainak bejelentése, hogy a meteorit elektronmikroszkópos vizsgálatakor olyan, alig 20-100 nanométeres fosszíliákat találtak a kőzet belsejében, amelyek földönkívüli eredetű baktériumok nyomai lehetnek. Clinton elnök még tévés beszédet [2] is szentelt a felfedezésnek.

 

1222029_34cb9d97188916790c8cf03269afb62c_wm.jpg

 

Az Allen Hills 84001 meteorit a NASA fotóján

 

A tudományos közvélemény azóta is megosztott a kérdésben, sokan vitatják a fosszíliák biológiai eredetét, és úgy általában nem fogadják el perdöntő bizonyítékként az egykori marsi élet bizonyítékaként. Most a houstoni Johnson Space Centre kutatói az 1996-osnál nagyságrendekkel nagyobb felbontású mikroszkópokkal és fejlettebb műszerekkel ismételték meg [3] a vizsgálatot. A kiszivárgott információk [4] szerint néhány napon belül a NASA bejelenti, hogy az Allen Hills 84001-ban található szénalapú fosszíliák és apró mágneses kristályok valóban az évmilliókkal ezelőtti marsi élet nyomai.

 

Az új elektronmikroszkópos vizsgálatok szerint a fosszíliák annyira tiszták, hogy az kizárja a geológiai eredetet, és hasonlítanak az 1960-as években felfedezett mágneses baktériumokra [5], a méretük pedig az eddig csak tudományos elméletekben felmerült, de gyakorlatban soha meg nem talált nanobaktériumokéval [6] egyezik.

 

Bár a részletek még nem ismertek (a vizsgálatok eredményeit összefoglaló 46 oldalas tanulmány a Geochimica et Cosmochimica Acta szakfolyóiratban fog megjelenni), szakértők máris az asztrobiológia történetének egyik legnagyobb mérföldköveként ünneplik [7] a felfedezést.

 

forrás: index.hu

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...