Jump to content
PirateClub.hu

Ezért fogyasszunk mazsolát


GirlPower
 Share

Recommended Posts

mazsola1.jpg

A mazsola fogyasztása jó hatással van a szexuális életre is. A mazsola argininnek nevezett aminosavat tartalmaz, ami fokozza a libidót és szexuális vágyat ébreszt az emberben. Férfiaknak is hasznos, mivel jól kezelhetőek vele a merevedési zavarok. Egy indiai szokás szerint az újdonsült férj és feleség egy pohár felforralt tejet kap mazsolával és sáfránnyal ízesítve, ami jól igazolja a mazsola eme hatását.

 

1. A mazsola hatása az emésztésre:

Néhány szem mazsola naponta jót tesz a gyomornak. A mazsola rostokat tartalmaz, amelyek vízzel érintkezve megduzzadnak. Így a mazsola hashajtó hatású és megszünteti a székrekedést. A mazsola napi fogyasztása jó hatással van a bélmozgásokra és a rostok segítenek a méreganyagok és a salakanyagok kitisztításában a szervezetből.

Sokan szedegetik ki módszeresen a sütikből a mazsolát, pedig sokat veszítenek ezzel a szokással!

 

2. Csökkenti a savasodást:

A mazsola sok káliumot (olyan sokat, hogy pl. súlyos vesebetegségben szenvedők nem is fogyaszthatják!) és magnéziumot tartalmaz, ezért csökkenti a savasodást és eltávolítja a szervezetben található méreganyagokat, így védi a szervezetet az olyan betegségektől, mint az ízületgyulladás, a köszvény, a vesekövek és a szívbaj.

 

3. Segít a vérszegénység kezelésében:

A mazsola nagy mennyiségben tartalmas vasat és B-complex vitaminokat, amelyek a vérszegénység kezeléséhez járulnak hozzá. A mazsolában található réz a vörösvérsejtek termelésében játszik fontos szerepet.

 

4. Megakadályozza a rák kialakulását:

A mazsolában található katekinnek nevezett antioxidáns védelmet nyújt a szabadgyökök tevékenységétől, amelyek tumort és vastagbélrákot okozhatnak.

 

5. Kezelhetőek vele a fertőzések:

A mazsola olyan anyagot tartalmaz, amelyet polifenolos fitovegyületeknek nevezünk. Ezek gyulladásgátló antioxidánsok. Antibakteriális tulajdonságaik miatt csökkentik a lázat és megölik a baktériumokat. Napi néhány szem mazsola távol tartja a megfázást és a más, hasonló fertőzéseket.

 

6. Kezelhető vele a szexuális gyengeség:

A mazsola fogyasztása jó hatással van a szexuális életre is. A mazsola argininnek nevezett aminosavat tartalmaz, ami fokozza a libidót és szexuális vágyat ébreszt az emberben. Férfiaknak is hasznos, mivel jól kezelhetőek vele a merevedési zavarok. Egy indiai szokás szerint az újdonsült férj és feleség egy pohár felforralt tejet kap mazsolával és sáfránnyal ízesítve, ami jól igazolja a mazsola eme hatását.

 

7. A mazsola és a szemek:

A mazsola gazdag polifenolos fitovegyületekben amelyek antioxidáns mivoltuk miatt élesítik a látást. A mazsolában lévő antioxidánsok védik a szemeket, mivel csökkenti a szabadgyökök tevékenységét, ami gyengíti a látást és akár szürke hályogot is okozhat. A mazsola A-vitamin, béta-karotint és A-karotenoidot is tartalmaz, amelyek felettébb jó hatással vannak a szemre.

 

8. Szájhigiénia:

A mazsola oleanol savat tartalmaz, ami egy olyan lényeges fitovegyület, amely védi a fogakat a fogszuvasodástól. A mazsola megakadályozza a baktériumok elszaporodását a szájban, illetve nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, ami erősíti a fogakat, így azok nem törnek. A mazsolában lévő bór pedig nem engedi, hogy a szájban elszaporodjanak a baktériumok.

 

9. A megfelelő súly:

Ha kétségbeesetten szeretne hízni, akkor a mazsolát mindenképp érdemes kipróbálnia. A mazsola gazdag fruktózban és glükózban, és nem csak energiával látja el a szervezetet, de hizlal is. Segít a hízásban, de nem halmozza fel a szervezetben a „rossz” koleszterint.

 

10. Az egészséges csontokért:

A mazsola nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, amely a csontok egészségért felel, illetve véd az ízületgyulladástól és a köszvénytől.

 

A mazsola bőrre gyakorolt jótékony hatása:

A mazsola tápláló, sok energiával látja el a szervezetet és alacsony zsírtartalmú, így a bőr szép és egészséges lesz tőle.

 

11. A népszerű krémekkel ellentétben, a mazsola belülről védi a bőrt, mivel a sejteket védi a károsodástól. Sok fenolt tartalmaz, egy olyan antioxidánst, amely megakadályozza, hogy a szabadgyökök kárt tegyenek a bőrsejtekben, a kollagénban és az elasztinban. Ezáltal az öregedés jeleinek (ráncok és szépséghibák) megjelenését is késlelteti.

 

12. A mazsolában lévő antioxidánsok felgyorsítják a bőr gyógyulási folyamatát és megakadályozzák a további károsodást. Ezenkívül megfiatalítja a bőrsejteket és megakadályozza, hogy a bőr petyhüdtté váljon.

 

13. A mazsola rezveratrolt tartalmaz, aminek nagy szerepe van a bőr egészségének fenntartásában. Eltávolítja a méreganyagokat a vérből, így tisztítva azt, illetve serkenti a vörös vérsejtek termelését. Ezáltal a bőr tiszta, fényes és jól táplált lesz.

 

14. A vér méreganyag-tartalmának megnövekedése, más néven acidózis, egy olyan állapot, amikor a szervezet elsavasodik. Ez olyan bőrproblémákhoz vezethet, mint a kelések, pattanások és a pikkelysömör. A mazsola magas magnézium és kálium tartalma azonban semlegesíti a gyomorsavat, így kezelve az elsavasodást, mely következményeképp a bőr egészséges és problémamentes lesz.

 

15. A fekete mazsola fokozza a májfunkciókat és gyorsítja a szervezet méregtelenítését. Így a szervezetből gyorsabban távoznak a méreganyagok, a bőr pedig tiszta és ragyogó lesz.

 

16. A mazsola a nap okozta károsodástól is védi a bőrt. A benne található fitovegyületek ugyanis védik a napsugárzásnak kitett bőrsejteket. A mazsolában lévő aminosavak serkentik a bőrmegújulást és védőgátat képeznek a nap káros sugaraival szemben, így segít a bőrrák megelőzésében.

 

17. A mazsolában lévő antioxidánsok felveszik a harcot a szervezetben található szabadgyökökkel szemben. Ezért lassítják az oxidációs folyamatot és megelőzik a bőr DNS-ének elbomlását.

 

18. A mazsola A- és E-vitamint tartalmaz, ami stimulálja az új sejtek létrehozását a bőr külső rétegeiben. Így a bőr hidratáltabb, rugalmasabb, és fiatalosabb lesz. A mazsola rendszeres fogyasztása ragyogóvá és gyönyörűvé teszi a bőrt.

 

A mazsola hajra gyakorolt jótékony hatása:

A mazsola számos hajbarát tápanyagot tartalmaz, például B-vitamint, vasat, káliumot és olyan antioxidánsokat, amelyek a haj kondíciójának javításáért felelősek.

 

19. A mazsola tele van vassal, ami a haj egészségéért felelős. A vashiánytól a haj fakó és élettelen lesz, illetve nem ritka a súlyos hajhullás sem.

 

20. A mazsola nagy adagban tartalmaz C-vitamint, amely segíti az ásványi anyagok feldolgozását és így hozzájárul a haj természetes színének fenntartásához.

 

21. Fogyasszon naponta egy marok mazsolát azért, hogy a vérerek erősebbé váljanak. Ez csökkenti a bőr hámlását, illetve a korpát és a fejbőr viszketését. A mazsolában lévő rezveratrol megakadályozza a fejbőr gyulladását és a sejtek elhalását, így a hajhullást is. A mazsola a környezeti hatások okozta hajhullás ellen is hatásos.

 

22. Fogyasszon antioxidánsokban gazdag ételeket, így nagymértékben megakadályozhatja a hajhullást. A mazsolában lévő antioxidánsok megakadályozzák a hajkárosodást, mivel stimulálják a hajgyökereket, illetve serkentik az egészséges sejteket, ami létfontosságú a hajnövekedéshez.

 

23. A mazsola számtalan fontos tápanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges haj fenntartásához. A mazsolában lévő C-vitamin jó hatással van a kötőszövetre, vagyis a kollagénre, így serkenti a hajnövekedést. Az E-vitamin pedig erősíti a sejtek membránját, így meggátolja, hogy a szabadgyökök megtámadják a hajgyökereket.

 

A mazsola kiválasztása és tárolása:

•    Csomagolt mazsolát egész évben lehet kapni a helyi boltokban és zöldségeseknél. Sokféle márka elérhető, ezért válassza mindig a legjobb minőséget.
•    A mazsola kisebb és nagyobb kiszerelésben is elérhető. Válasszon zacskós kiszerelést, vagy olyat, aminek átlátszó a doboza, így ellenőrizheti a mazsola minőségét. Mikor megvásárolja a mazsolát, bizonyosodjon meg róla, hogy a doboz vagy zacskó megfelelően zárt.
•    A gyenge minőségű mazsola vékony húsú és kellemetlen ízű. Ha mazsolát vásárol, válassza a gömbölyűbb megjelenésűeket, amely nem nagyon aszaltak.
•    Ne vegyen lejárt mazsolát vagy olyat, amelyeken foltok vannak, esetleg túlzottan nedves vagy rohadt.
•    Rázza meg a dobozt vagy zacskót. Ha a doboz hangosan zörög, akkor ez azt jelenti, hogy a mazsola már kiszáradt benne.
•    A mazsolát legjobb a vásárlástól számított hat hónapon belül elfogyasztani.
•    A megfelelő tárolás nagyon fontos, mivel a mazsola csak így őrzi meg a frissességét és a minőségét.
•    A mazsolás tartsa hűvös és száraz helyen. A mazsola friss marad akár két hónapig is, ha légmentesen záródó tartóban helyezi el, de még jobb, ha hűtőben tárolja.
•    Ha a mazsolát csak későbbi időpontban szeretné elfogyasztani, érdemes hűtőbe tenni. A hűtőben akár egy évig, a fagyasztóban pedig akár két évig is tárolhatja a mazsolát, habár ha hosszú ideig tartják hidegben, a mazsola cukortartalma kikristályosodhat.
•    A kristályosodás megelőzése érdekében a mazsolát tegye az eredeti csomagolásból egy légmentesen záródó csomagba, és nyomja ki belőle a levegőt. Megfelelően zárja le a csomagolást, és helyezze a hűtőbe vagy a konyhaszekrénybe, így a mazsola nem kristályosodik ki vagy lesz állott. Akár meleg vízbe is áztathatja őket, hogy feloldja belőlük a kristályokat.

 

A mazsola felhasználása:

•    A friss és megfelelően tárolt mazsola nem igényel különösebb figyelmet fogyasztás előtt.
•    A mazsola fogyasztható magában vagy más szárított gyümölcsökkel együtt, mint például a datolya, mandula, sárgabarack vagy az aszalt szilva.
•    A mazsola meleg tejjel a legfinomabb.
•    A mazsolát a reggeli müzlihez, a házi készítésű zabpehelyhez is fogyaszthatja vagy megszórhatja vele a zabkását.
•    Egy kisebb zacskóban is tarthat mazsolát rágcsálnivalónak, ha valahol út közben megéhezne.
•    Ha a mazsola kiszáradt, helyezze egy forró vízzel telt edénybe néhány percre. Ez a módszer akár a mazsola előkészítéséhez is jó. Szórjon ilyen áztatott mazsolát a csirkéből készült fogás tetejére vagy a joghurtra. Édessége és textúrája miatt a mazsola kiválóan alkalmas a csirkehús megtöltésére.
•    A mazsola salátában is fogyasztható és néhány fogásnál curryvel ízesítik.
•    A mazsola finom a péksüteményekbe és gyakran keresett termék a cukrászdákban. Nem csak muffinokhoz, süteményekhez, kekszekhez, pitékhez és tortákhoz adják ízesítésként, de dzsemekhez, pudingokhoz és zselékhez is. Forrás: hirhatár

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...